Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρόθυμοι» στα λόγια, αλλά στην πράξη... .

Μαρτύριο για τους ηλικιωμένους Παλαιστίνιους το πέρασμα από το τείχος

Associated Press

Μαρτύριο για τους ηλικιωμένους Παλαιστίνιους το πέρασμα από το τείχος
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μια «εκεχειρία που θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές με απόλυτη αυστηρότητα» θα είναι ο πρώτος στόχος της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, που αναμένεται να σχηματιστεί εντός των ημερών, σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ. Το παλαιστινιακό κοινοβούλιο βρίσκεται, ήδη, σε συνεδρίαση, αλλά οι πρώτες επαφές του Παλαιστινίου πρωθυπουργού με τις ισλαμιστικές οργανώσεις δεν απέδωσαν τα μέγιστα. «Ετοιμος για παραχωρήσεις» δήλωνε, από τη Μόσχα, και ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, όμως, συμπλήρωνε ότι το θέμα της ασφάλειας παραμένει σε προτεραιότητα.

Ο 69χρονος Ραφίκ αλ Νάτσε, μέλος της «Φατάχ», πρώην υπουργός Γεωργίας και Εργασίας, είναι ο νέος Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, ο οποίος εκλέχτηκε, χτες, με άνετη πλειοψηφία. Εντός των προσεχών 24ώρων, ο Αχμάντ Κορέι αναμένεται να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης και το νέο κυβερνητικό σχήμα που απεργάζεται τις τελευταίες μέρες.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πολιτικός εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, δήλωνε, μετά το πέρας ορισμένων πρώτων επαφών με Παλαιστινίους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη «για μια συμφωνία με το Ισραήλ, στην οποία θα προβλέπεται ότι θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρχουν πολίτες ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων εκατέρωθεν». Ο αλ Ραντίσι κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα επίτευξης νέας εκεχειρίας με το Ισραήλ και συμπλήρωσε ότι ακόμη και αυτή η συμφωνία για αποφυγή «αθώων θυμάτων» θα πρέπει να τηρηθεί με αυστηρότητα και από τις δύο πλευρές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, συναντήθηκε, χτες, με τον Ρώσο Πρόεδρο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία, τα βασικά θέματα της οποίας είναι ο «οδικός χάρτης» και τα ιρανικά πυρηνικά προγράμματα. Ο Σαρόν δήλωσε «έτοιμος για παραχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά όχι στον τομέα της ασφάλειας». Ο Πούτιν αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Ρωσία «επιδιώκει έναν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις». Μόλις πριν από 3 μέρες, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, η οποία καλεί τον Οργανισμό να θέσει ως απαίτηση την άμεση εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και να προβλέψει κυρώσεις για τα δύο μέρη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Αλλεπάλληλα επεισόδια βίας

Ο 16χρονος Σαμπίχ Αμπού Σαούντ είναι ο τελευταίος και νεότερος καμικάζι αυτοκτονίας στον μακρύ κατάλογο που έχει ανοίξει από το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι σήμερα. Ο νεαρός Παλαιστίνιος ξεκίνησε από τη Νάμπλους και αυτοανατινάχθηκε κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Σαβέι Σομρόν, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι κινήσεις του παρακολουθούνταν επί 24ώρου, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ανέλαβαν την ευθύνη και για επεισόδιο που σημειώθηκε, την Κυριακή, όταν 3 Παλαιστίνιοι πλησίασαν «απειλητικά», όπως είπε ο ισραηλινός στρατός, το πέρασμα Σούφα, στη Γάζα, και δέχτηκαν τα ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτωθεί και άλλοι 2 να τραυματιστούν. Χθες, στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε μια βόμβα 30 κιλών. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, επίσης, για την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Νάμπλους, την Κυριακή, τη στιγμή που περνούσε ισραηλινή περίπολος, που προκάλεσε τον τραυματισμό 5 Ισραηλινών στρατιωτών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, την Κυριακή επέτρεψε την είσοδο στο Ισραήλ σε περιορισμένο αριθμό Παλαιστινίων εργατών από τη Γάζα, όλων ηλικίας άνω των 35 ετών. Τέλος, το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, για να τιμήσουν τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν. Βασικά συνθήματα της συγκέντρωσης, στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σιμόν Πέρες, ήταν: «Δε θα ξεχάσουμε, δε θα συγχωρήσουμε ποτέ», και «η αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη είναι η σωτηρία της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρουκέτες από τη Γάζα, αποκλεισμός από το Ισραήλ (2008-06-27 00:00:00.0)
Εισβολές «ακριβείας» και ένταση (2007-02-02 00:00:00.0)
Αβεβαιότητα γενικώς (2004-11-02 00:00:00.0)
Αμερικανικό βέτο «βοηθείας» στον Σαρόν (2004-03-27 00:00:00.0)
Ισραηλινή εισβολή «σείει» την εκεχειρία (2003-08-09 00:00:00.0)
Νέα εισβολή - αιματοκύλισμα στη Γάζα (2003-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ