Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγών συνέχεια

Ενώ παρουσιάστηκε σχέδιο «Συντάγματος» κομμένο και ραμμένο υπέρ Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον οκτώ μέλη μιας εκτεταμένης οικογένειας στην ανατολική επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χτες σε «από αέρος βομβαρδισμό», ενώ άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ αντιμαχομένων φραξιών στη βόρεια επαρχία Σαριπούλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The News» του Πακιστάν, «δεν είναι σαφές ποιος έκανε την επίθεση» στην περιοχή Βίγκολ, όπου σκοτώθηκαν οι οκτώ, μέλη της οικογένειας τοπικού φυλάρχου, του Γκουλάμ Ραμπανί. Ωστόσο, κανένας άλλος πέρα από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχει δυνατότητα αεροπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή, όπου τίποτα δεν κινείται στον αέρα δίχως αμερικανική άδεια. Ο Ραμπανί είναι μέλος του Τζαμιάτ-ι-Ισλάμι και υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ για μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί οι Αμερικανοί τον έβαλαν στο στόχαστρό τους. Ουδείς Αμερικανός αξιωματούχος «ήταν διαθέσιμος για σχόλια», σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Στο μεταξύ η «εκεχειρία» Ουζμπέκων και Τατζίκων μαχητών στη Σαριπούλ έμοιαζε να καταρρέει, καθώς την Κυριακή σκοτώθηκαν επτά άτομα - περιλαμβανομένων δύο αμάχων - σε μάχες ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των δύο εθνοτικών κοινοτήτων. Τα μέλη των Τζαμιάτ των Τατζίκων και των Τζούνμπις των Ουζμπέκων συνέχιζαν να μάχονται και χτες, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχέδιο Συντάγματος γραμμένο υπέρ Καρζάι

Στην Καμπούλ την Κυριακή παρουσιάστηκε με τις αναγκαίες κορόνες - και καθυστέρηση αρκετών μηνών - το σχέδιο Συντάγματος του Αφγανιστάν, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στόχο έχει «να ενώσει το έθνος». Στην πραγματικότητα οι διατάξεις που περιλαμβάνει αποσκοπούν στο να διαιωνίσουν το αμερικανοκίνητο καθεστώς στη χώρα, καθώς προβλέπεται να υπάρχει «ισχυρός πρόεδρος», ο οποίος θα αναδειχτεί σε εκλογές στα μέσα του 2004, και αυτός, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», «φαίνεται ότι θα είναι ο Χαμίντ Καρζάι». Παρ' όλ' αυτά, η εξουσία του ανθρώπου της Ουάσιγκτον στην Καμπούλ μοιάζει να μειώνεται καθημερινά - παρά την απόπειρα του ΟΗΕ να τον στηρίξει, με την αποστολή στην Καμπούλ των μονίμων αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Μεξικού, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ