Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΜΜΕ
Οι μυστικές υπηρεσίες θα «κρίνουν» τους δημοσιογράφους

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των διεθνών οργανώσεων δημοσιογράφων αλλά και της Ισραηλινής Ενωσης Τύπου έχει προκαλέσει η απόφαση του Κυβερνητικού Γραφείου Τύπου να υποχρεώσει όλους τους δημοσιογράφους, από την 1η Γενάρη, να υπόκεινται σε έλεγχο και αξιολόγηση από τις εσωτερικές μυστικές υπηρεσίες - Σιν Μπετ.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ντάνιελ Σίμαν, επικαλούμενος τη γνωστή επωδό περί ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του χρόνου, όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι, αλλοδαποί και Ισραηλινοί, θα περνούν από ενδελεχή έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, όπως μέχρι σήμερα γινόταν με τους Παλαιστινίους, προκειμένου να λάβουν τη διαπίστευσή τους. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον Σίμαν, θα αρχίζει τη στιγμή που ένας Ισραηλινός ή αλλοδαπός δημοσιογράφος καταθέτει τα χαρτιά του για να λάβει διαπίστευση. Στη συνέχεια, θα καλείται για έλεγχο, ο οποίος θα περιλαμβάνει και κατάθεση προσωπικών στοιχείων, στις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες και θα εισηγούνται στο Γραφείο Τύπου αν ο ελεγχόμενος δημοσιογράφος «μπορεί ή όχι να λάβει διαπίστευση».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Σίμαν, «όποιος αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο, όποιος αρνείται να δώσει πληροφορίες, δε δικαιούται να ζητά την κάρτα διαπιστεύσεων», καταλήγοντας ότι αυτό δε σημαίνει πως δε θα μπορεί γενικώς να ασκήσει το επάγγελμά του, αλλά απλώς δε θα μπορεί να καλύψει «ευαίσθητα θέματα». Ο Σίμαν γνωστοποίησε ότι μια πρώτη λίστα με 17.000 ονόματα δημοσιογράφων (Ισραηλινών και ξένων) έχει, ήδη, δοθεί για έναν πρώτο προκαταρκτικό έλεγχο.

Η Ισραηλινή Ενωση Τύπου εξέφρασε έντονη δυσφορία και αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι η όλη διαδικασία «θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους Ισραηλινούς Αραβες δημοσιογράφους» και εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση αποκτά πλέον «δικαίωμα βέτο» στην άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, στην ελευθεροτυπία και στην ελευθερία έκφρασης. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από την Ομοσπονδία Ξένου Τύπου, η οποία επισήμανε τον κίνδυνο να εργάζονται στο Ισραήλ, τελικά, μόνο οι ξένοι ανταποκριτές «που έχουν αρεστές στην εκάστοτε κυβέρνηση απόψεις», γεγονός που πλήττει την ελευθερία του Τύπου βάναυσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ