Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Θάνατος πολιτικού κρατουμένου κομμουνιστή

ΚΙΕΒΟ.--

Οπως έγινε γνωστό από τον Α' Γραμματέα της «Λενινιστικής Κομσομόλ Οδησσού», Ε. Τσαρκόφ, καθώς και μέσω της «Πανουκρανικής Ενωσης Εργατών», την 1η Νοέμβρη, στην Οδησσό, πέθανε ο πολιτικός κρατούμενος κομσομόλος, Σεργκέι Μπερντιούγκιν. Ο Μπερντιούγκιν βρέθηκε ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεμένος με χειροπέδες!

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο θάνατος προήλθε από πάθηση στο συκώτι, η οποία δεν έτυχε ιατρικής παρακολούθησης. Η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ήταν οφθαλμοφανής και κατά τη διάρκεια της δίκης του στο δικαστήριο της Οδησσού, ενώ ο ίδιος, από την αρχή της διαδικασίας είχε ενημερώσει για την ασθένειά του, αλλά και για το ότι δεν ένιωθε καλά. Οι προειδοποιήσεις αυτές αγνοήθηκαν εντελώς από το δικαστήριο, ενώ η μεταφορά του στο νοσοκομείο έγινε όταν πλέον ήταν πολύ αργά για να προληφθεί ο θάνατός του. Η δε απόφαση για την αλλαγή των μέτρων κράτησής του λήφθηκε... μετά θάνατον.

Ο Μπερντιούγκιν είχε συλληφθεί στην Οδησσό τον περασμένο Δεκέμβρη, μαζί με 11 ακόμη μέλη της «Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίων» της Ουκρανίας, της ουκρανικής «Εργατικής Ενωσης» και του «Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας». Εναντίον των 12 είχε εφαρμοστεί το άρθρο του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη «δημιουργία οργάνωσης από συνωμοτική τρομοκρατική ομάδα, με σκοπό να καταλύσει βίαια τη συνταγματική τάξη και να καταλάβει την πολιτική εξουσία»!

Η «Λενινιστική Κομσομόλ» απευθύνει έκκληση στους κομμουνιστές να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των ουκρανικών αρχών, καθώς και του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος της χώρας. Απαιτούν, επίσης, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της «υπόθεσης Οδησσού», καθώς και την απόδοση ευθυνών για το θάνατο του Μπερντιούγκιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ