Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πρεμιέρα στην προεκλογική εκστρατεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕ ΜΟΪΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ξεκίνησε χτες και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, με την πρώτη αναμέτρηση των Δημοκρατικών υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Αϊόβα για την εξασφάλιση του κομματικού χρίσματος.

Στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα αναμένεται να μετάσχουν πάνω από 120.000 ψηφοφόροι. Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι των Δημοκρατικών στην Αϊόβα συγκεντρώνονται σε περίπου 2.000 ιδιωτικές συναθροίσεις και, αφού συζητήσουν, εκφράζουν διά ανατάσεως χειρός την προτίμησή τους σε κάποιον από τους υποψηφίους και στη συνέχεια εκλέγουν αντιπροσώπους για το πανεθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών από το οποίο και θα αναδειχτεί ο υποψήφιος του κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τέσσερις υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος για τη νίκη. Πρόκειται για τον πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, τον Τζον Κέρι, τον Τζον Εντουαρντς και τον Ντικ Γκέπχαρντ, ενώ προς έκπληξη όλων ο Τζον Κέρι φέρεται να προηγείται, ενώ ο «πολυσυζητημένος» Χάουαρντ Ντιν - ο οποίος εξασφάλισε τρόπον τινά και τη στήριξη του πρώην Προέδρου Τζίμι Κάρτερ - να έρχεται μόλις την τρίτη θέση.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος στις εκλογές του 2000, άφησαν την αναμέτρηση στην Αϊόβα, προκειμένου να εστιάσουν τις δυνάμεις τους στις άλλες Πολιτείες.

Διαβλέπουν ήττα Μπους

Στο μεταξύ, ήττα του Τζορτζ Μπους, με μικρή ωστόσο διαφορά, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004, δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και διενεργήθηκε για λογαριασμό των New York Times και του CBS. Η δημοτικότητα του Μπους έκανε «βουτιά» οκτώ μονάδων μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή μετά την εκτόξευσή της, εξαιτίας της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης, αν οι προεδρικές εκλογές γίνονταν άμεσα, το 45% των εκλογέων θα έδινε την ψήφο του στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, έναντι ποσοστού 43% που θα ψήφιζε τον νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Επί της ουσίας, η κοινή γνώμη παρουσιάζεται για άλλη μια φορά μοιρασμένη ακριβώς στα δύο για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν, όπως έγινε και το 2000...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ