Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνενοχή από ΟΗΕ ζητά η κατοχική διοίκηση
  • Πιέζουν οι σιίτες για διεξαγωγή γενικών εκλογών αντιδρώντας στο αμερικανικό σχέδιο μεταβίβασης εξουσίας
  • 24 νεκροί, 100 τραυματίες ο τελικός απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης κατά του κατοχικού αρχηγείου στη Βαγδάτη

Γιαπωνέζικα στρατιωτικά οχήματα στο Κουβέιτ συμμετέχουν στη νέα κατοχική αποστολή

Associated Press

Γιαπωνέζικα στρατιωτικά οχήματα στο Κουβέιτ συμμετέχουν στη νέα κατοχική αποστολή
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διεξαγωγή γενικών εκλογών ζήτησαν, για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες, διαδηλώνοντας, χτες, στη Βαγδάτη χιλιάδες σιίτες υποστηρικτές του μεγάλου αγιατολάχ, Αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι. Μία μέρα μετά τη νέα αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας με στόχο το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100, κυρίως Ιρακινούς, ο Πολ Μπρέμερ είχε κρίσιμη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, για να του εκμαιεύσει τη δέσμευση ότι ο Οργανισμός θα αναλάβει να «πείσει» τους σιίτες ότι δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα φάση.

Χιλιάδες σιίτες κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας με κεντρικό σύνθημα τη διεξαγωγή γενικών εκλογών για την ανάδειξη της μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την εξουσία από τις κατοχικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του Αλ Σιστάνι δήλωσαν ότι «οι Ιρακινοί ζητούν ένα πολιτικό σύστημα που θα βασίζεται σε ελεύθερες εκλογές και σε ένα Σύνταγμα που θα διασφαλίζει τη δημοκρατία και την ισότητα για όλους». Η χτεσινή διαδήλωση είναι η τελευταία από σειρά ανάλογων κινητοποιήσεων που έχουν γίνει στο σιιτικό νότο με τελευταία τη συγκέντρωση που έγινε, την Κυριακή, στη Βασόρα.

Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, είχε αλλεπάλληλες επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος αντιμετώπισης του σιιτικού αιτήματος έτσι ώστε να μην ανοίξει άλλο ένα μέτωπο για τις κατοχικές δυνάμεις. Ο Μπρέμερ έχει, επανειλημμένως, δηλώσει ότι «από πρακτικής άποψης, είναι αδύνατη η διεξαγωγή γενικών εκλογών μέχρι τα τέλη Ιούνη, οπότε και θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς». Παράλληλα, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι αν οι Ιρακινοί αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, οι κατοχικές δυνάμεις δε θα είναι τόσο εκτεθειμένες στη λαϊκή οργή άρα και στις αντικατοχικές επιθέσεις.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών φοβούνται ότι αν δε γίνουν γενικές εκλογές η πολιτική δύναμη που τους εξασφαλίζει το γεγονός της πληθυσμιακής υπεροχής του σιιτικού στοιχείου δε θα εκφραστεί. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο, όμως, φοβίζει και άλλες πλευρές του ιρακινού ψηφιδωτού, όπως είναι οι Κούρδοι. Ενδεικτικά, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, υποστήριξε στην «Ουάσινγκτον Ποστ», ότι η «επιβολή της θέλησης της σιιτικής πλειοψηφίας δε θα γίνει δεκτή από τους Κούρδους».

Ο ΟΗΕ για τα ...δύσκολα

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται να ζητήσει από τον ΟΗΕ «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Στη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, που άρχισε αργά χτες, ο Πολ Μπρέμερ αναμενόταν να ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να αποστείλει επιτροπή στο Ιράκ, η οποία θα γνωμοδοτήσει ότι είναι ανέφικτη η διεξαγωγή γενικών εκλογών «αναλαμβάνοντας έτσι και έναν ενεργητικότερο ρόλο στις εξελίξεις». Αλλωστε, ο μεγάλος αγιατολάχ φέρεται διατεθειμένος να αποδεχτεί μια γνωμοδότηση του ΟΗΕ. Το αίτημα Μπρέμερ αναμενόταν να υποστηρίξουν και οι εκπρόσωποι του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, που συμμετείχαν, επίσης, στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν διόλου σαφές τι στάση προτίθεται να κρατήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Πολλοί διπλωμάτες δήλωναν ότι, εφόσον δεν αποσαφηνίζεται και δεν ενισχύεται ο ρόλος του ΟΗΕ, ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος της επικοινωνίας με τους σιίτες. Σε ανύποπτο χρόνο, επίσης, ο Κόφι Ανάν είχε δηλώσει ότι ο ΟΗΕ θα επιστρέψει στο Ιράκ, ίσως, μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν. Η πολύνεκρη επίθεση της Κυριακής στη Βαγδάτη, καθώς και η χτεσινή ανταλλαγή πυρών στο κέντρο της πόλης ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και ενόπλους, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Υεμενίτες και 1 Σύρος, καθώς και ο τραυματισμός ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη στο Τικρίτ, μάλλον, δεν αποδεικνύουν «βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ