Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί για το τείχος ενόψει της Χάγης

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ - Σουηδίας μετά την καταστροφή έργου τέχνης στο σουηδικό ιστορικό μουσείο από τον Ισραηλινό πρέσβη

Πάντως το «τείχος» αναπτύσσεται καθημερινά

Associated Press

Πάντως το «τείχος» αναπτύσσεται καθημερινά
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Την επαναχάραξη της πορείας ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη φέρεται να εξετάζει η ισραηλινή ηγεσία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αν κάτι τέτοιο, τελικά, γίνει, πιθανότατα θα παρουσιαστεί ως «μείωση του κόστους λειτουργίας του».

Ουσιαστικά, όμως, όπως διαρρέει, η ισραηλινή ηγεσία σκέφτεται να μειώσει το μήκος του αλλά και την έκταση των παλαιστινιακών εδαφών που καταλαμβάνει, μετά τις κατηγορηματικές εισηγήσεις νομικών συμβούλων ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αιτιολογηθεί η ανέγερσή του, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αρχίζει τις ακροάσεις του για το θέμα μετά από αίτημα του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες, η ισραηλινή ηγεσία ετοιμάζεται να αποστείλει έγγραφο στη Χάγη, με το οποίο θα αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου να κρίνει το τείχος.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη της Γάζας, εκατοντάδες μέλη της «Χαμάς» εξέφρασαν διαδηλώνοντας την υποστήριξή τους στον θρησκευτικό ηγέτη της Οργάνωσης που απειλήθηκε να «εξαφανιστεί» από το Ισραήλ. Ο ίδιος ο Γιασίν δήλωσε, ξανά, ότι δεν τίθεται θέμα εκεχειρίας «αν δεν υπάρχει δέσμευση για τερματισμό της κατοχής, του εποικισμού και των επιθέσεων». Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, ήρε μερικώς τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει στη Λωρίδα.

Ενταση και στα σύνορα με το Λίβανο, χτες, καθώς εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα σε ισραηλινή περίπολο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 στρατιώτες. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το περιστατικό σημειώθηκε εντός ισραηλινού εδάφους, ενώ η «Χεζμπολάχ» μίλησε για είσοδο σε λιβανικό έδαφος.

Διπλωματική ένταση

Σε διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται η καταστροφή από τον Ισραηλινό πρέσβη στη Σουηδία έργου τέχνης που απεικόνιζε τη μορφή μιας Παλαιστίνιας καμικάζι, την Παρασκευή, στο Ιστορικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Ο πρέσβης Ζβι Μάζελ δήλωσε αμετανόητος στο σουηδικό ΥΠΕΞ, όπου κλήθηκε, και διατύπωσε αίτημα απομάκρυνσης του έργου, το οποίο φιλοτέχνησε ο, εβραϊκής καταγωγής, Φρορ Φάιλερ. Το σουηδικό ΥΠΕΞ τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας στο σουηδικό έδαφος ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε την πράξη του Μάζελ επικαλούμενος «ανησυχητικό κύμα αντισημιτισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμενόμενα καταδικαστική η Χάγη για το τείχος (2004-07-10 00:00:00.0)
Συνεδριάζει, σε κλίμα έντασης, το Διεθνές Δικαστήριο (2004-02-25 00:00:00.0)
Σπεύδει ο Λευκός Οίκος για τείχος, εποικισμούς (2004-02-14 00:00:00.0)
Συλλήψεις, αντεγκλήσεις και «μυστηριώδεις» κλοπές (2004-02-11 00:00:00.0)
Εν μέσω αντεγκλήσεων καταφθάνει ο Μπερνς (2003-11-29 00:00:00.0)
Σβήνουν οι «καλές ημέρες»... (2003-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ