Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Πρωτοβουλίες των κομμουνιστών

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Παράλληλα με το συνεχιζόμενο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ) στο Μουμπάι της Ινδίας, τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της χώρας, το ΚΚΙ και το ΚΚΙ(Μ), πραγματοποιούν σήμερα μια κεντρική πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, με ομιλίες των Γενικών τους Γραμματέων, A. B. Bardhan και Harkishan Singh Surjeet, αντίστοιχα, με την οποία επιχειρούν να δώσουν το στίγμα τους σχετικά με τον αγώνα του κινήματος. Στη συγκέντρωση αυτή, αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Κ. Αλυσσανδράκης.

Στο ίδιο το ΠΚΦ, τα πολλά ξεχωριστά φόρουμ, οι συζητήσεις, τα σεμινάρια και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με έντονο ασιατικό, και ιδιαίτερα νοτιοασιατικό, χρώμα. Μια χαρακτηριστική εικόνα της χτεσινής μέρας ήταν η μικρή πορεία του ιαπωνικού συνδικάτου των σιδηροδρομικών που τραγουδούσαν τη Διεθνή. Επίσης, χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια των νεολαίων των φοιτητικών οργανώσεων των ινδικών κομμουνιστικών κομμάτων να δώσουν άλλο περιεχόμενο στο σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», στρέφοντας την προσοχή στο με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει ένας «άλλος κόσμος»: «Με το σοσιαλισμό και τον επιστημονικό κομμουνισμό», όπως τονίζουν και σε αφίσα τους.

Φυσικά, είναι αδύνατο να καλυφθούν στην πληρότητά τους οι εκδηλώσεις του γιγαντιαίου ΠΚΦ, που κλείνει τις εργασίες του αύριο, Τετάρτη. Ανάμεσα στις εκατοντάδες οργανώσεις που συμμετέχουν -υπολογίζεται ότι έχουν προσέλθει 100.000 άνθρωποι, κατά τους διαδηλωτές - υπάρχουν πάντως και πολλοί εκπρόσωποι από κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα. Παράλληλα με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, διεξήχθη και το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ, και χτες εξέδωσε δήλωση στην οποία περίπου 200 κοινοβουλευτικοί, ανάμεσά τους και μέλη της ομάδας GUE/NGL του Ευρωκοινοβουλίου, καταδικάζουν «το δόγμα Μπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ