Τρίτη 20 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναβολή μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν

Οπως κατήγγειλε η Σβετλάνα Κουζνετσόβα, πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης «Μητέρες στρατιωτών», η οργάνωσή της έχει συγκεντρώσει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τα στρατολογικά γραφεία της Μόσχας απαιτούν από νέους κληρωτούς το ποσό των 800 δολαρίων για να προχωρήσουν στη συμπλήρωση της αίτησης για εναλλακτική θητεία. Η ίδια υποστήριξε ότι στα στρατολογικά γραφεία της ρωσικής πρωτεύουσας η «μίζα» για τη διευθέτηση της αναβολής από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις μπορεί να φτάσει και τα 5 χιλιάδες δολάρια. Για όσους βέβαια μπορούν να τα δώσουν, στη σημερινή Ρωσία των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων.

Η συγκεκριμένη οργάνωση ζητά να λειτουργήσει κοινωνικός έλεγχος στις δραστηριότητες του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας και στις υπηρεσίες του.

Να σημειωθεί ότι από την 1/1/2004 στη Ρωσία τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την «εναλλακτική θητεία». Σύμφωνα με αυτόν, η διάρκεια της «εναλλακτικής θητείας» φτάνει τα 3,5 χρόνια, όταν η κανονική θητεία είναι 2 χρόνια. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί νέοι, φοβούμενοι ότι μπορούν να σταλούν στην εμπόλεμη ζώνη της Τσετσενίας, ή ότι δε θα αντέξουν στα βασανιστήρια που πολλές φορές στην κυριολεξία υποβάλλονται οι νεοσύλλεκτοι, δεν παρουσιάζονταν καν στα στρατολογικά γραφεία. Ορισμένοι ελπίζουν ότι ο νέος νόμος της «εναλλακτικής θητείας» θα βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού των νέων που αποφεύγουν να υπηρετήσουν στο ρωσικό στρατό.

Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως μόνον την περασμένη βδομάδα μερικές δεκάδες νεοσύλλεκτοι από τη Μόσχα αφέθηκαν μια ολόκληρη νύχτα στο ψύχος, της πίστας του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μαγκαντάν, για να «σκληραγωγηθούν». Την επομένη το πρωί 92 από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτούν, εκ των οποίων 2 με πνευμονία, ενώ ένας πέθανε! Οταν έγινε γνωστό το συμβάν ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Β. Αλξνις ζήτησε να προσέλθει στην Κρατική Δούμα για εξηγήσεις ο Ν. Πατρουσόφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, στην οποία υπάγονται και οι συνοριακές στρατιωτικές δυνάμεις. Ομως, η κεντροδεξιά πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας απέρριψε τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία θα είχε πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ