Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εν μέσω αντεγκλήσεων καταφθάνει ο Μπερνς

Καταδικαστική έκθεση Ανάν για το ισραηλινό τείχος

Πάλι με τις πέτρες ενάντια στα τανκ

Associated Press

Πάλι με τις πέτρες ενάντια στα τανκ
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το ενδεχόμενο διάλυσης εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας και προσάρτησης ορισμένων άλλων της Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, φέρεται να εξετάζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πλαίσιο των «μονομερών κινήσεων» που προανήγγειλε γενικόλογα. Αυτό υποστηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», τονίζοντας ότι ο Σαρόν θα «ανοίξει τα χαρτιά του» στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ουίλιαμ Μπερνς, που φθάνει σήμερα. Ο Μπερνς αναμένεται να ακούσει και τις εντονότατες αντιδράσεις που η φημολογία αυτή έχει προκαλέσει στην παλαιστινιακή πλευρά. Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η καταδικαστική για το Ισραήλ έκθεση του Κόφι Ανάν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα το διαχωριστικό τείχος, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ο στενός συνεργάτης του Σαρόν, Ζάλμαν Σοβάλ, το δημοσίευμα της «Μααρίβ», στο οποίο αναφέρεται ότι πιθανότατα ο Αριέλ Σαρόν θα προχωρήσει σε διάλυση των περισσότερων εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και σε προσάρτηση των εδαφών όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εποικισμοί της Δ. Οχθης. Ο Σοβάλ αρκέστηκε να μιλήσει για «ενδεχόμενα μονομερή βήματα που θα επαναθέτουν τα όρια ασφαλείας».

Η είδηση προκάλεσε έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο ΥΠΕΞ Ναμπίλ Σάαθ δήλωνε ότι «δεν υπάρχει θέμα παραχώρησης ούτε ενός εκατοστού της παλαιστινιακής γης». Οι Σάαθ και Κορέι θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τον Ουίλιαμ Μπερνς, στον οποίο αναμένεται να θέσουν τα αιτήματα του τερματισμού της κατασκευής του τείχους και της γενικής κατεδάφισής του, του τερματισμού των δολοφονιών ακριβείας, του παγώματος των εποικισμών και της απομάκρυνσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Χτες, πάντως, άλλος ένας Παλαιστίνιος, μέλος των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές προσπαθούσε να απομακρύνει από την περιοχή κοντά στο διαχωριστικό φράκτη με το Ισραήλ, έναν διανοητικά καθυστερημένο συμπατριώτη του, την ώρα που οι Ισραηλινοί φρουροί του εποικισμού Ντουγκίτ, άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Καταδικαστική έκθεση Αναν

«Το Ισραήλ παραβιάζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους και την κατεδάφιση του μέρους εκείνου που έχει, ήδη, κατασκευαστεί». Αυτό διαπιστώνει, σε έκθεση που παρουσίασε χτες στη Γενική Συνέλευση, ο ΓΓ του Οργανισμού, Κόφι Αναν, διαπιστώνοντας ότι το τείχος, σε μεγάλο μέρος του, βρίσκεται εντός των παλαιστινιακών εδαφών παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ θέτει σοβαρά εμπόδια στις προοπτικές των μακροπρόθεσμων σχεδίων ειρήνης. Ο Ανάν διαπιστώνει, επίσης, ότι το τείχος αντιβαίνει τους όρους που έχουν τεθεί από τον «οδικό χάρτη» και λειτουργεί «αντιπαραγωγικά» ως προς το διαμεσολαβητικό σχέδιο.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προβλέπεται η αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους. Εντούτοις, συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το Ισραήλ από τον ΟΗΕ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το θέμα του τείχους, προοπτική που απέρριψε κατηγορηματικά ως «μεροληπτική σε βάρος του Ισραήλ και των αναγκών ασφαλείας του» ο αναπληρωτής πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Αριε Μέκελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ