Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι «προϋποθέσεις» του Ρόμπερτσον για Σεράγεβο και Βελιγράδι...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ως «πιθανή» προέβλεψε χτες στις Βρυξέλλες ο απερχόμενος γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβίας - Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη» μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Κωνσταντινούπολη στις 28-29 Ιούνη 2004.

Ωστόσο, ο Ρόμπερτσον προειδοποίησε πως η ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν δε διευθετηθούν ζητήματα του παρελθόντος, όπως π.χ. η σύλληψη πρώην ανώτατων καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου (όπως οι Σερβοβόσνιοι πρώην ηγέτες, Κάρατζιτς και Μλάντιτς). Γι' αυτό και πρότεινε περαιτέρω ένταση της συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Φοβούνται την προσφυγή για τις επιδρομές του '99

Ο Ρόμπερτσον διέκρινε ως βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας - Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Συμμαχία για την Ειρήνη την άρση της προσφυγής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά οκτώ κυβερνήσεων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ για τους φονικούς βομβαρδισμούς του '99 κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας!

Οσον αφορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο Ρόμπερτσον έθεσε ως βασική προϋπόθεση τη συγκρότηση εθνικού στρατού που θα ελέγχεται από κοινού από αξιωματούχους της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

«Εάν», όπως είπε, «αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν από αμφότερες χώρες, τότε ελπίζουμε πως θα πρέπει να έχει γίνει η ένταξή τους στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» μέχρι τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τέλος και στην αναμενόμενη απόφαση των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ για μείωση των πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ώστε να ανέρχονται σε περίπου 7.000 στρατιώτες. Η απόφαση μείωσης των πολυεθνικών δυνάμεων SFOR αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ