ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Απόφαση «αναφοράς» και αντιδράσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την απόφαση να ζητήσουν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) να «αναφέρει» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, υιοθέτησαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη βρετανική πρωτεύουσα εκπρόσωποι των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και Γερμανός αντιπρόσωπος, αφού η Γερμανία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή τρόικα που έχει σειρά επαφών με την Τεχεράνη.

Οπως διευκρίνιζαν, κυρίως, Γάλλοι, Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες, η απόφαση δε συνεπάγεται παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμη και αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όπως διευκρίνιζαν, δεν τίθεται κανένα θέμα άμεσης επιβολής κυρώσεων. «Είναι μάλλον μια επιπλέον άσκηση πίεσης για την επίτευξη διπλωματικής λύσης».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι «5» καλούν τη ΔΕΑΕ να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση, μέχρις ότου παρουσιαστεί και η επόμενη έκθεση των επιθεωρητών της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έχει προγραμματιστεί για το Μάρτη. Η ΔΕΑΕ αναμένεται να εξετάσει το σύνολο των αιτημάτων κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες αναμένεται να μεταβούν στο Ιράν για να «εξηγήσουν το σκεπτικό της στάσης τους».

Από την άλλη, έντονη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης. Ο Πρόεδρος Αχμαντινεντζάντ προειδοποίησε ότι αν ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε η ιρανική ηγεσία θα αποσυρθεί και από το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών, που σημαίνει ότι δε θα επιτρέπει πλέον κανενός είδους επιθεώρηση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και ότι θα εντείνει τα πυρηνικά της προγράμματα. Ο Αχμαντινεντζάντ υποστήριξε ότι ορισμένοι «θέλουν το μονοπώλιο της πυρηνικής ενέργειας».

Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος για το πυρηνικό πρόγραμμα Ιρανός αξιωματούχος, Αλί Λαριτζανί, καθιστούσε σαφές ότι για την Τεχεράνη είτε η αναφορά είτε η παραπομπή του πυρηνικού της φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα σημάνει «το τέλος της διπλωματίας» και επανέλαβε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για «συνομιλίες».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κενές υποσχέσεις «βοήθειας»...

...από αυτούς που ευθύνονται για τη δυστυχία και την ανέχεια του αφγανικού λαού

Η ανέχεια στο «βοηθούμενο» Αφγανιστάν θερίζει...

Associated Press

Η ανέχεια στο «βοηθούμενο» Αφγανιστάν θερίζει...
ΛΟΝΔΙΝΟ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι διεθνείς «δωρητές» υποσχέθηκαν κάπου 2 δισ. δολάρια σε «βοήθεια» την επόμενη τριετία προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, στο Λονδίνο, όπου συζητήθηκε χθες ένα 5ετές «αναπτυξιακό» πλάνο για την υπό κατοχή χώρα. Η συνάντηση κορυφής - στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κ. Ράις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, και λοιποί πολλοί, από 71 χώρες, οργανισμούς και οργανώσεις - ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επικεντρώθηκε σε διαστάσεις της στρατιωτικής κατοχής («στρατιωτική βοήθεια» και «προώθηση της σταθερότητας», το λένε αυτό), και της ένταξης του Αφγανιστάν στον διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας («οικονομική ανάπτυξη»), την «καταπολέμηση» του εμπορίου των ναρκωτικών (ανέξοδη υπόσχεση, αφού είναι αναρίθμητα στελέχη του ίδιου του καθεστώτος που το πραγματοποιούν ή/και το διευκολύνουν), της εμπέδωσης του καθεστώτος, κ.ο.κ.

Φυσικά, υπήρξε κάποια αναγνώριση των αδιεξόδων της κατοχής: «Ουδείς υποτιμά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», συνόψισε ο Τζακ Στρο. «Απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δεσμεύσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας την «ισχυρή δέσμευση -ισχυρότερη από ποτέ, πράγματι - της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει το λαό του Αφγανιστάν».

Το λαό του Αφγανιστάν; Μάλλον απίθανο. Το μεγαλύτερο μέρος της «βοήθειας» των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες. Ενώ από τη «βοήθεια» αυτή, όπως παραδέχονται ακόμα και επίσημες πηγές, το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εταιρίες συμβούλων, ιδιωτικής ασφάλειας και δε συμμαζεύεται... Παρ' όλ' αυτά, η Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για τη «σπουδαία μεταμόρφωση» που συντελείται στο Αφγανιστάν.

Σε μια χώρα το μισό κομμάτι της οποίας είναι παραδομένο στον πόλεμο ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν και το άλλο μισό στην καλλιέργεια παπαρούνας οπίου και το εμπόριο οπίου και ηρωίνης (το Αφγανιστάν είναι η προέλευση του 90% της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως), οι δηλώσεις περί «επιτυχιών» ως προς τον «εκδημοκρατισμό» της φαντάζουν χονδροειδή χωρατά. Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται μόνο με τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν - αλλά αυτή είναι μόνο μια διάσταση της κατάστασης στη χώρα. Το Αφγανιστάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στη Γη. Για να βρουν νερό, οι χωρικοί συχνά χρειάζονται να περπατούν χιλιόμετρα σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση είναι περιορισμένα στις πόλεις. 6,5 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και δεν ξέρουν αν θα μπορούν να φάνε αύριο. Το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 44 χρόνια. Κάθε μέρα, στη χώρα πεθαίνουν 600 παιδιά κάτω των 5 ετών από ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Ο αναλφαβητισμός κάνει θραύση, ειδικά μεταξύ των γυναικών (90%).

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεων συνέχεια

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, ενώ οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι καταμετρούν πλέον τον 100ό τους νεκρό, καθώς ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη έξω από τη Βασόρα και άλλοι 3 συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση, περίπου το 47% των Ιρακινών τάσσονται υπέρ των επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, στο Μπουχρίζ σε μάχη που σημειώθηκε ανάμεσα σε αντάρτες και Ιρακινούς στρατιώτες σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και τραυματίστηκε ένας. Στη Χίλα, ο ιρακινός στρατός προχώρησε σε επιχειρήσεις κατά υπόπτων για ανταρτική δράση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 αντάρτες, ενώ στις πόλεις Ισκαντιρίγια, Μαχμουντίγια, Λατιφίγια, σε ανάλογες επιχειρήσεις, συνελήφθησαν 75 «ύποπτοι». Τέλος, εντοπίστηκαν στη δυτική Βαγδάτη τα πτώματα 11 ανδρών, που φαίνονται άμαχοι και είχαν εκτελεστεί.

ΔΑΝΙΑ - ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Θύελλα οργής για τα σκίτσα του Μωάμεθ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Διογκώνεται η θύελλα διαμαρτυριών και δυσαρέσκειας, που έχει προκληθεί στην αραβική κοινή γνώμη από τη δημοσιοποίηση 12 σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ σε δανική εφημερίδα. Τα σκίτσα είχαν το χαρακτήρα καρικατούρας και σε ένα από αυτά ο προφήτης έβγαζε από το τουρμπάνι του κάτι που έμοιαζε με βόμβα. Τα σκίτσα δημοσιεύτηκαν, αρχικά, τον περασμένο Σεπτέμβρη στην «Jylliands Posten» και μετά από λίγες μέρες αναδημοσιεύτηκαν σε νορβηγική εφημερίδα. Το θέμα, όμως, έλαβε διαστάσεις μόλις πριν από λίγο καιρό στον αραβικό κόσμο, όπου, εκτός των άλλων, υπενθυμίζεται ότι στο Ισλάμ δεν επιτρέπεται η απεικόνιση ιερών προσώπων.

Χθες για πολλοστή μέρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις που συνοδεύτηκαν από εκδηλώσεις οργής κατά της Δανίας και της Νορβηγίας, σε πολλές αραβικές πόλεις. Η ιρακινή κυβέρνηση παρέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη δανική και ζήτησε την παραπομπή σε δίκη των υπευθύνων των σκίτσων και της εφημερίδας, ενώ έντονη διπλωματική διαμαρτυρία έγινε και από την Τεχεράνη. Οι υπουργοί Εσωτερικών των αραβικών χωρών που συνεδρίαζαν στην Τύνιδα καταδίκασαν τα σκίτσα και ζήτησαν «να αποκατασταθεί η τάξη».

Αργά το βράδυ χθες τα γραφεία της δανικής εφημερίδας «Jylliands Posten» εκκενώθηκαν μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας εξέφρασε το φόβο η όλη υπόθεση να έχει οδηγήσει στην έκδοση «φάτβα», δηλαδή θρησκευτικού διατάγματος, κατά των Δανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ