ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το κέρδος υπεράνω όλων...

Το κέρδος - δηλαδή η «οικονομία» της «αγοράς» - είναι το βασικό κριτήριο της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ)... για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτό προκύπτει και με χθεσινή απάντηση του αντιπροέδρου του ΕΚΚ, Βασίλη Μαζωμένου, στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) όσον αφορά στις απαξιωτικές, προς τους κινηματογραφιστές, δηλώσεις του Θανάση Βαλτινού.

Ο Β. Μαζωμένος «απαντά», θέτοντας ερωτήματα στην ΕΕΣ. Μεταξύ των ερωτημάτων είναι και το εξής: «Γιατί δε δώσατε στατιστικά στοιχεία, από τα οποία θα αποδεικνύεται ότι ο ελληνικός κινηματογράφος φέρει απόσβεση του κόστους παραγωγής και κέρδος (εκτός της μιας ετησίως ταινίας);».

Για το ΕΚΚ η ταινία πρέπει «να βγάλει τα λεφτά της», λογική που ταιριάζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και όχι στο φορέα που θεσμικά οφείλει να στηρίζει τον εγχώριο κινηματογράφο, από την παραγωγή έως και τη διανομή του.

Η άποψη του αντιπροέδρου του ΕΚΚ, όμως, διαπερνά και το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, και αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική για τον πολιτισμό, ο οποίος εκλαμβάνεται ως εμπορικό «προϊόν». Είναι και άποψη του Θ. Βαλτινού, ο οποίος, στην περσινή θυελλώδη συνέντευξη που έδωσε, εξοργίζοντας τους κινηματογραφιστές με ακύρωση εγκεκριμένων παραγωγών, είπε πως «αν θέλει μια ναυτιλιακή εταιρία να μας δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε τεμενάδες...», υπογραμμίζοντας έτσι την «προσήλωση» του Κέντρου στο κυβερνητικό ιδεολόγημα περί «μη κρατικοδίαιτου» πολιτισμού.

Πυρήνας η «Συμπαντική αρμονία»

«Μουσική και Συμπαντική Αρμονία» τιτλοφορείται το διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο που διοργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη (τον προηγούμενο Αύγουστο ο συνθέτης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος). Στόχοι του συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί (10,11/3) στην Κρήτη (συνεδριακό κέντρο «Creta Maris»), είναι η διεπιστημονική θεώρηση της μουσικής και η συζήτηση της θεωρίας του Μ. Θεοδωράκη για τη «Συμπαντική Αρμονία», η οποία από τα εφηβικά του χρόνια (1942 - 1943) καθοδηγεί τη ζωή και το έργο του. Ο τιμώμενος θ' αναλύσει πότε και πώς η θεωρία του συναντήθηκε με τις σχετικές θεωρίες του Πυθαγόρα και του Ηράκλειτου και πώς η Μουσική των Σφαιρών και το Συμπαντικό Χάος ανακλώνται στη μουσική και στην ανθρώπινη «μοίρα». Θα μιλήσουν, επίσης, πανεπιστημιακοί και ειδικοί ερευνητές του προκλητικού φαινομένου της μουσικής από τα πανεπιστήμια: Κρήτης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λονδίνου, Εδιμβούργου, Παρισίων, Uppsala, Νέας Υόρκης, Cornell και Columbia. Οι βασικές ενότητες του Συμποσίου είναι: «Στους Δρόμους του Αρχάγγελου», «Συμπαντική Αρμονία», «Αρχαιοελληνικές θεωρίες για τη μουσική», «Η μουσική των Σφαιρών και των Ημισφαιρίων», «Η μουσική των Ειδών», «Η μουσική των ανθρώπων», «Κοινωνική αρμονία», «Συμπαντική, μουσική και κοινωνική αρμονία». Το Συμπόσιο θα κλείσει με συναυλία έργων του συνθέτη.

Στην Αθήνα ο Καμίλο Γκεβάρα

Ο Καμίλο Γκεβάρα
Ο Καμίλο Γκεβάρα
Στην Αθήνα βρίσκεται από προχτές το απόγευμα ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, προσκεκλημένος του εκδοτικού οίκου «Ι. Σιδέρης». Χτες συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Λεμονιά «Προσωπικότητες», που έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη και στην οποία ήταν τιμώμενο πρόσωπο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα Ερμες Ερέρα Ερνάντεζ και πλήθος κόσμου από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο. Ο Καμίλο Γκεβάρα στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε: «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Αθήνα. Είναι για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα και πιστεύω ότι ο πρέσβης της Κούβας που βρίσκεται απόψε κοντά μας, εργάζεται σκληρά για τις καλές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ελλάδας».

Βασιλης Βλαχος

Τα 40 χρόνια του Θόδωρου Αγγελόπουλου στον κινηματογράφο και τα 30 χρόνια από την ταινία του «Θίασος» τιμούν το βιβλιοπωλείο «IANOS» και η εταιρία «NEW STAR», αύριο (8μ.μ.) στον «Ιανό». Θα προβληθούν αποσπάσματα από το έργο του σκηνοθέτη σε ψηφιακή επεξεργασία, με αφορμή την κυκλοφορία, σε DVD, τριών μεγάλου μήκους ταινιών του («Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Θίασος»). Είσοδος ελεύθερη.

ΠΑΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ
Ζητείται «πολιτική βούληση»...

Στα «αζήτητα» παραμένει και για τη σημερινή κυβέρνηση η μετατροπή του παλιού γυμνασίου στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, σε αρχαιολογικό μουσείο, αφού εξακολουθεί να μην εντάσσεται στο Γ` ΚΠΣ, παρότι οι ημερομηνίες για την ένταξή του είναι πιεστικές.

Σε ενημερωτική επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων, ο δήμαρχος Αγίου Κηρύκου, Σπύρος Τέσκος, σημειώνει ότι το γυμνάσιο αποπερατώθηκε το 1925 «από πόρους αποδήμων Ικάριων, ανεξαρτήτως οικονομικής θέσεως» και αποτελεί «ένα ιδιαίτερα σημαντικό κτίριο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού».

Το κτίριο έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο το 1990. Το 1996, μετά από ενέργειες του δήμου, το υπουργείο Αιγαίου το χαρακτήρισε διατηρητέο. Δεδομένης, όμως, της γνωστής οικονομικής ασφυξίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και βέβαια και του δήμου του Αγίου Κηρύκου, ο δήμος παραχώρησε το 1999 την κυριότητα του κτιρίου στο υπουργείο Πολιτισμού, «με σκοπό να ανακαινιστεί και να δημιουργηθεί σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο». Μάλιστα, στην απόφαση παραχώρησης, οριζόταν ως προθεσμία πραγματοποίησης η ολοκλήρωση του Γ` ΚΠΣ.

Το Γ` ΚΠΣ, όμως, πλησιάζει στο τέλος του και η ένταξη του έργου δεν έχει προχωρήσει. Ο δήμος επανέρχεται στο θέμα και ζητά από το ΥΠΠΟ την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση του κτιρίου. «Από τις απαντήσεις του υπουργείου προκύπτει ότι το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση του υπουργείου για οριστική ένταξη του έργου», σημειώνει ο δήμαρχος, ζητώντας και τη συμβολή των βουλευτών στην ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος.

Ασφαιρα «πυρά»

Η Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό για τον πολιτισμό που κατατέθηκε χτες, όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται στην ουσία της αντιδραστικής πολιτικής για τον πολιτισμό της κυβέρνησης (άλλωστε υπάρχει πλήρης ταύτιση με αυτήν), αλλά εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή δεν «προχωρά» στην υλοποίησή της. Επιπλέον, σε όλα τα παραδείγματα που παραθέτει (από χρηματοδοτήσεις φορέων και τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ μέχρι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης), το ΠΑΣΟΚ, ως πρώην κυβέρνηση, φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Διότι ήταν αυτό που έθεσε τις βάσεις μιας πολιτιστικής πολιτικής «κομμένης» και «ραμμένης» στα συμφέροντα του κεφαλαίου και απαξίωσης των μεγάλων λαϊκών πολιτιστικών αναγκών.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού και το λαϊκό κίνημα ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Θεατροποίηση ταινίας

Ο νεοσύστατος θίασος «Splish - Splash» αποτελείται από καλλιτέχνες που συμβάλλουν, ο καθένας ξεχωριστά στην ολοκλήρωση της παράστασης. Με έδρα την Αθήνα, η ομάδα μετατρέπει κλασικές ταινίες σε θεατρικές παραστάσεις, με βάση την ανατρεπτική χιουμοριστική παντομίμα. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος διασκευάζει τις ταινίες, εμπνέεται από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου. Χρησιμοποιεί ελάχιστο λόγο ως αφήγηση για την καλύτερη εξέλιξη του έργου. Η ουσία όμως βρίσκεται στη συρραφή σκηνών, απόλυτα κατανοητών, που βασίζονται στην παντομίμα προσώπου και σώματος, στους τόνους της φωνής. Στην πρώτη τους θεατρική δουλιά «NOSFERATU» έθιξαν το «διαφορετικό». Στη δεύτερη, τη «ΝΕΦΕΡΤΙΤΗ» έθιξαν τα παιχνίδια εξουσίας και διαφθοράς. Στο τελευταίο έργο, που αφορά στην ιστορία του «Τζακ του αντεροβγάλτη» καυτηριάζεται η κοινωνία που μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε φριχτό εγκληματία. Η παράσταση παίζεται στο Club Underworld (Θεμιστοκλέους & Γαμβέτα, Αθήνα) κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9μ.μ.).

Το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης, κάθε Δευτέρα (7.30 μ.μ.), από τις 6/2-3/4 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, θα παρουσιάζει Ελληνες συγγραφείς, καθώς και δημιουργούς της Ηλιούπολης. Κατά ημερομηνιακή σειρά θα παρουσιαστούν οι: Θ. Βαλτινός, Ι. Καρυστιάνη, Π. Μάτεσις, Η. Μπαλτά, Ν. Θέμελης, Μ. Πίκη, Ι. Καμπανέλλης, ενώ στις 3/4 συγγραφείς παιδικών βιβλίων θα επισκεφθούν σχολεία του δήμου.

Παρατείνονται οι εμφανίσεις του Παντελή Θαλασσινού στη «Χ - έδρα» (Ελευθερίου Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, 210 9849101), καθώς στη μουσική σκηνή, όπου εμφανίζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη με τον πρώην «Λαθρεπιβάτη» Γιάννη Νικολάου, γίνεται το αδιαχώρητο. Θα υπάρξουν επιπλέον παραστάσεις τους, στις 7-8 και 14-15/2. Μαζί τους οι μουσικοί: Πάρις Περισυνάκης (λύρα, κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο), Τάσος Ζαφειρίου (κιθάρα, τζουρά), Δημήτρης Εμμανουήλ (κρουστά), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ