Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ
Ζητείται «πολιτική βούληση»...

Στα «αζήτητα» παραμένει και για τη σημερινή κυβέρνηση η μετατροπή του παλιού γυμνασίου στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, σε αρχαιολογικό μουσείο, αφού εξακολουθεί να μην εντάσσεται στο Γ` ΚΠΣ, παρότι οι ημερομηνίες για την ένταξή του είναι πιεστικές.

Σε ενημερωτική επιστολή του προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες όλων των κομμάτων, ο δήμαρχος Αγίου Κηρύκου, Σπύρος Τέσκος, σημειώνει ότι το γυμνάσιο αποπερατώθηκε το 1925 «από πόρους αποδήμων Ικάριων, ανεξαρτήτως οικονομικής θέσεως» και αποτελεί «ένα ιδιαίτερα σημαντικό κτίριο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού».

Το κτίριο έπαψε να λειτουργεί ως σχολείο το 1990. Το 1996, μετά από ενέργειες του δήμου, το υπουργείο Αιγαίου το χαρακτήρισε διατηρητέο. Δεδομένης, όμως, της γνωστής οικονομικής ασφυξίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και βέβαια και του δήμου του Αγίου Κηρύκου, ο δήμος παραχώρησε το 1999 την κυριότητα του κτιρίου στο υπουργείο Πολιτισμού, «με σκοπό να ανακαινιστεί και να δημιουργηθεί σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο». Μάλιστα, στην απόφαση παραχώρησης, οριζόταν ως προθεσμία πραγματοποίησης η ολοκλήρωση του Γ` ΚΠΣ.

Το Γ` ΚΠΣ, όμως, πλησιάζει στο τέλος του και η ένταξη του έργου δεν έχει προχωρήσει. Ο δήμος επανέρχεται στο θέμα και ζητά από το ΥΠΠΟ την επίσπευση των διαδικασιών και την αξιοποίηση του κτιρίου. «Από τις απαντήσεις του υπουργείου προκύπτει ότι το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση του υπουργείου για οριστική ένταξη του έργου», σημειώνει ο δήμαρχος, ζητώντας και τη συμβολή των βουλευτών στην ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ