Το κέρδος - δηλαδή η «οικονομία» της «αγοράς» - είναι το βασικό κριτήριο της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ)... για τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτό προκύπτει και με χθεσινή απάντηση του αντιπροέδρου του ΕΚΚ, Βασίλη Μαζωμένου, στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) όσον αφορά στις απαξιωτικές, προς τους κινηματογραφιστές, δηλώσεις του Θανάση Βαλτινού.
Για το ΕΚΚ η ταινία πρέπει «να βγάλει τα λεφτά της», λογική που ταιριάζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και όχι στο φορέα που θεσμικά οφείλει να στηρίζει τον εγχώριο κινηματογράφο, από την παραγωγή έως και τη διανομή του.
Η άποψη του αντιπροέδρου του ΕΚΚ, όμως, διαπερνά και το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, και αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική για τον πολιτισμό, ο οποίος εκλαμβάνεται ως εμπορικό «προϊόν». Είναι και άποψη του Θ. Βαλτινού, ο οποίος, στην περσινή θυελλώδη συνέντευξη που έδωσε, εξοργίζοντας τους κινηματογραφιστές με ακύρωση εγκεκριμένων παραγωγών, είπε πως «αν θέλει μια ναυτιλιακή εταιρία να μας δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ, θα κάνουμε τεμενάδες...», υπογραμμίζοντας έτσι την «προσήλωση» του Κέντρου στο κυβερνητικό ιδεολόγημα περί «μη κρατικοδίαιτου» πολιτισμού.