Σάββατο 25 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αλλαγές προς το χειρότερο

Ανάστατοι είναι οι κινηματογραφιστές μετά τη χτεσινή συνέντευξη του «νέου, άτυπου συμβούλου» του υπουργού Πολιτισμού, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, Γιάννη Σολδάτου στην «Ελευθεροτυπία». Δε φτάνει που η εθνική κινηματογραφία - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής - κατρακυλάει στην ανυπαρξία, χάριν της πλήρους εμπορευματοποίησής της από τα μονοπώλια του οπτικοακουστικού και της διανομής, με τη μετατροπή των κινηματογραφιστών σε «πελάτες» ή υπαλλήλους τους, τώρα η συγκυβέρνηση, μέσω «συμβούλων», ετοιμάζει και το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

«Αν αύριο το πρωί ανακοινωθεί ότι κλείνει το ΕΚΚ, είμαι σίγουρος πως οι Ελληνες κινηματογραφιστές θα πουν: "Καλά, ανοιχτό είναι ακόμα;"... Φεύγουν τερατώδη ποσά σε λειτουργικά έξοδα, ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε ταινίες», είπε ο Γ. Σολδάτος, αποφεύγοντας, όπως κάνει συνειδητά όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό όταν ετοιμάζει νέο αντιλαϊκό χτύπημα, να εξηγήσει γιατί το κράτος υποχρηματοδοτεί, επί πολλά χρόνια, την παραγωγή ταινιών και ποιος φταίει για την ανυποληψία του ΕΚΚ.

Αποφεύγει να πει ποιος θα καλύψει το κενό που αφήνει συνειδητά το κράτος στην παραγωγή, διότι ξέρει ότι αυτό θα καλυφθεί από την «αγορά» με όρους ζούγκλας για τους δημιουργούς και υπερκερδών για το οπτικοακουστικό κεφάλαιο. Γι' αυτό προτείνει «ένα άλλου είδους Κέντρο, πολύ πιο ευέλικτο και πολύ λιγότερο δαπανηρό». Οσο για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν από τους φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ο «σύμβουλος» ήταν σαφέστατος: «Εδώ βάζει λουκέτο η μισή Ελλάδα! Αυτό είναι θέμα πολιτείας. Εγώ μιλώ για το πώς θα γίνονται ταινίες»...

Προανήγγειλε και αλλαγές - έως και πλήρη αντικατάσταση - του νόμου Γερουλάνου, ο οποίος είναι αντιδραστικός και εχθρικός προς τους δημιουργούς, προς το χειρότερο φυσικά. «Είναι ανελαστικός για αλλαγές», είπε ο Γ. Σολδάτος για το νόμο. «Σας θυμίζω πως η Ελλάδα χρεοκόπησε. Αν, λοιπόν, το πόδι έχει γάγγραινα, το κόβεις (...) Πρέπει να αλλάξει εντελώς ο νόμος». Με τα περί «χρεοκοπίας» είναι φανερό ότι το θεσμικό πλαίσιο θα είναι ακόμη φιλικότερο για το κεφάλαιο, αφού υποτίθεται ότι το αστικό κράτος «δεν» έχει λεφτά.

Το υπουργείο δηλώνει ότι «το Κέντρο δεν κλείνει» αλλά επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση γύρω από άξονες όπως η αναμόρφωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «κίνητρα» για την παραγωγή ξένων ταινιών στην Ελλάδα (σ.σ. παλιό απατηλό και «επικίνδυνο» όνειρο όλων των κυβερνήσεων) και «στήριξη» της ελληνικής παραγωγής.

Τον προσανατολισμό του κράτους έχουν τόσο το ΕΚΚ όσο και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), όπως προκύπτει με ανακοινώσεις τους για τις δηλώσεις Σολδάτου. Οι δύο φορείς έχουν τον ίδιο στόχο με την κυβέρνηση, δηλαδή κίνητρα για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Το ΕΚΚ θέλει και «θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη συμμετοχή χρηματοδοτών στην ελληνική παραγωγή». Η ΕΕΣ «αναμόρφωση» του ΕΚΚ, ενίσχυση των φεστιβάλ και «ορθολογικότερη χρήση των πόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ