ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγίες προς συμμάχους

Οι ΗΠΑ εξειδικεύουν τις οδηγίες προς την Ελλάδα για τα τρέχοντα ζητήματα στην περιοχή

Τις τρέχουσες αμερικανικές απαιτήσεις μετέφερε αυτοπροσώπως στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα. Συνέβη στο Λονδίνο στο περιθώριο της διάσκεψης των «δωρητών» για το Αφγανιστάν.

Οπως συνοψίζουν στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι, οι Αμερικανοί αυτήν την περίοδο ζητούν από την Αθήνα, αλλά και από τους υπόλοιπους «συμμάχους» τους:

  • Συνεισφορά δυνάμεων για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • Απόλυτη συμμόρφωση στην αμερικανική γραμμή για κυρώσεις κατά του ιράν που επιμένει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • Σιωπή για την κατοχή και τη γενικότερη κατάσταση στο Ιράκ
  • και τέλος, προσαρμογή με τις ιδέες περί ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου που προωθεί η αμερικανική διπλωματία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη ο πρώην Αμερικανός «ανθύπατος» στην Αθήνα δε βρήκε δυσκολίες. Ετσι, λοιπόν, μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, ο Ν. Μπερνς υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις Αθηνών - Ουάσιγκτον και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια και η Μ. Ανατολή.

«Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το Κόσσοβο, τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια και το Ιράν» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας το πολύ καλό και θετικό κλίμα μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό επίσημο. Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μπερνς επισήμανε τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή η Αθήνα και η Ουάσιγκτον, καθώς και το στρατηγικό και κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε περιοχές όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βρουν λύση και ανέφερε συγκεκριμένα τα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συναντώ τον Π. Μολυβιάτη, ένα μεγάλο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ως υπουργός των Εξωτερικών απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι άριστες και μπορώ να πω ότι βελτιώθηκαν εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο» δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς.

«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις σε πολλά επίκαιρα θέματα και προβλήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Κόσσοβο και οι προσπάθειες των ΗΠΑ για σταθερότητα στα Βαλκάνια γενικότερα και για την επίτευξη λύσης για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τη συνάντηση Μολυβιάτη - Μπερνς θα υπάρξει αύξηση επισκέψεων υψηλόβαθμων Αμερικανών επισήμων στην Ελλάδα, οι οποίοι προφανώς, θα εξειδικεύσουν τις οδηγίες...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Καταψηφίζεται από το ΚΚΕ

Με ονομαστική ψηφοφορία - μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ - για το άρθρο 9 του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Κέντρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το εν λόγω νομοθέτημα. Το άρθρο αφορά προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού. Πάντως χθες - κατά τη συζήτηση των άρθρων - εκ μέρους του ΚΚΕ, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στη λογική του νομοσχεδίου.

Τοποθετούμενη σχετικά με τα άρθρα του προτεινόμενου νόμου, η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά τη λογική του νομοσχεδίου, που προβλέπει την παράδοση των οπτικοακουστικών ντοκουμέντων, μέσω της δημιουργίας ενός κέντρου που θα είναι ΝΠΙΔ, στους ιδιώτες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, «έρχεστε και μας λέτε ότι θα είναι για το δημόσιο συμφέρον νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ότι κατά το ένα τμήμα θα γίνονται οι προσλήψεις με το ν. 2190 και κατά το άλλο θα γίνονται με συμβάσεις, γιατί είναι ειδικό προσωπικό και ότι θα έχει και ολίγον από ανώνυμη εταιρία. Ξέρετε κάτι; Κοκτέιλ είναι. Και όποιος έχει πάει έστω και για μια φορά στη ζωή του στο μπαρ, ξέρει ότι τα κοκτέιλ χτυπάνε περισσότερο στο κεφάλι από ό,τι τα σκέτα ποτά». Αιτιολογώντας τις κυβερνητικές επιλογές, η Λ. Κανέλλη σημείωσε ότι «είστε δέσμιοι της αγοράς. Θέλετε ανταγωνιστικότητα, θέλετε εκμετάλλευση, θέλετε ανταποδοτικότητα, θέλετε τούτο, θέλετε εκείνο. Εμ, δε γίνεται. Με βάση αυτήν την πολιτική, έτσι θα το κάνετε. Επομένως, εμείς δεν έχουμε να συζητήσουμε βελτιώσεις». Η εισηγήτρια του ΚΚΕ επισήμανε ότι το ΚΚΕ πρόκειται να υπερψηφίσει μόνο το άρθρο 13 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ενοποίηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΝΙΚΑΙΑ
Λαϊκή απαίτηση να φύγουν οι κάμερες

Στα δικαστήρια του Πειραιά σύρθηκε πάλι χτες ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, επειδή μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης πριν από ένα χρόνο απενεργοποίησαν δύο κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης. Πρόκειται για μια δίκη με πολιτικές προεκτάσεις, που στόχο έχει να καταδικάσει την αντίσταση στην περαιτέρω όξυνση της καταστολής (κάμερες παρακολούθησης, τρομονόμος, παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων) βάζοντας σε κίνδυνο τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών. Στο πλευρό του δημάρχου όμως και χτες στάθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι φορέων της πόλης, της εκπαιδευτικής κοινότητας, εργαζόμενοι του δήμου και κάτοικοι της περιοχής, εκφράζοντας μαζικά τη συμπαράστασή τους και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο λαός της Νίκαιας είναι αποφασισμένος να καταδικάσει την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και να συνεχίσει τον αγώνα του για μια άλλη ποιότητα ζωής στην πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι τη συμπαράσταση στο δήμαρχο έχει εκφράσει με ομόφωνο ψήφισμα σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και έχει αντιταχτεί στην εγκατάσταση και λειτουργία στην πόλη μηχανισμών παρακολούθησης των πολιτών. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτέμβρη 2006.


Την άλλη Τετάρτη η απόφαση για την Μπουρμπούλια

Στις 8 Φλεβάρη θα ληφθεί από το Εφετείο Παρισίων η απόφαση για την έκδοση στην Ελλάδα της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.

Αυτό αποφάσισε χτες, μετά από μιάμιση ώρα ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο, κατά την οποία εξετάστηκαν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται το ένταλμα σύλληψης. Η Μπουρμπούλια είπε ότι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν σαν άλλοθι για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Δε συναίνεσε στις κατηγορίες. Υποστήριξε ότι δεν είναι φυγόδικος, ενώ το ένταλμα σύλληψης εις βάρος της το θεώρησε μήνυμα να μην επιστρέψει στην Ελλάδα. Ακολούθως είπε ότι αν έρθει, θα μιλήσει και θα προκαλέσει αναταραχή σε πολλούς κύκλους.

Ο Γάλλος εισαγγελέας από την πλευρά του ζήτησε από τις ελληνικές αρχές την αποστολή περισσότερων στοιχείων.


ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
«Μεγάλο κεφάλαιο» για τον ΣΥΝ ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Τα λεγόμενα του Ν. Κωνσταντόπουλου περί της ανάγκης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ προκαλούν έντονες συζητήσεις στην Κουμουνδούρου, ενώ πυροδότησαν δημοσίως και τη σχετική φιλολογία σχετικά με τη διάσταση τάχα των απόψεων του πρώην προέδρου του ΣΥΝ και της νυν ηγεσίας του. Χτες, ο Αλ. Αλαβάνος ρωτήθηκε για το θέμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και η απάντησή του ήταν: «Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το κόμμα μας. Εχει υπάρξει για πολλά χρόνια στη θέση που είμαι εγώ αυτή τη στιγμή. Ξέρει καλά τις διαδικασίες του κόμματος και νομίζω ότι τις εφαρμόζει».

Μία μέρα πριν είχε επιχειρήσει να απαντήσει στον Ν. Κωνσταντόπουλο ο Μ. Γλέζος με τη φράση «συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα. Συλλογάται όμως καλά όποιος συλλογάται από τις σκοπιμότητες της στιγμής ή τις προσωπικές του οβιδιακές μεταμορφώσεις;». Ενώ απαντώντας στα περί «οργανώσεων - σφραγίδα» που σύμφωνα με τον Ν. Κωνσταντόπουλο είναι οι σύμμαχοι του ΣΥΝ, συμπλήρωσε: «Στις εκλογές του 2002, αν δεν υπήρχαν οι οργανώσεις - σφραγίδες, αναρωτιέμαι, θα είχε δημιουργηθεί μια ελπίδα συμμετοχής στο χώρο της αριστεράς που είχε ως αποτέλεσμα τους 6 βουλευτές, ανάμεσά τους και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ; Ελεος, πια! Ας αποφασίσουν κάποτε κάποιοι με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν». Βέβαια, ο ίδιος ο κ. Γλέζος τότε ήδη αποφάσιζε να «πάει» με τον κ. Κωνσταντόπουλο, παρότι οι απόψεις του τελευταίου ήταν και τότε γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ...

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος ρωτήθηκε αν ο ΣΥΝ είναι ανοιχτός σε προτάσεις και συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με στελέχη της ΝΔ. Η απάντησή του πως «η πολιτική μας στην Αυτοδιοίκηση έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές που έχει κάνει η ΝΔ» είναι το λιγότερο ανακριβής. Τα στελέχη του ΣΥΝ ουδέποτε συγκρούστηκαν, απεναντίας συνεργάστηκαν άψογα και συναποφάσιζαν, από κοινού με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο πλαίσιο π.χ. της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη, στις 18.50 την εκπομπή «Εις υγείαν». Η εκπομπή σε συνεργασία με την κουβανική δορυφορική τηλεόραση μας ενημερώνει για την εφηβεία και το πρόβλημα των εξαρτήσεων καθώς και τις υποδομές αντιμετώπισής τους στην Κούβα. Επιμέλεια - παρουσίαση Πόπη Καπετανοπούλου.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚ Κίνας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε προχτές με αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό και αναπληρωτή υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, Ζιανγκ Ζιζούν.

Η κινεζική αντιπροσωπεία εξέφρασε ικανοποίηση για τις σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη δράση του ΚΚΕ και τις επεξεργασίες του για το σοσιαλισμό. Σημείωσε επίσης, ότι τα ζητήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και η εμπειρία των κομμουνιστικών κομμάτων αποτελούν το τελευταίο διάστημα σοβαρό αντικείμενο μελέτης για το ΚΚ Κίνας.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κίνας προσκάλεσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα να επισκεφθεί τη ΛΔ Κίνας το 2006.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δέχτηκε χτες στην έδρα της ΚΕ τον υφυπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Αζιζ Πάχαντ.

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρεσβευτής της Νότιου Αφρικής στην Ελλάδα Γ. Μόμπεργκ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις δύο χώρες, καθώς και στην Αφρική και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Νότια Αφρική, 11 χρόνια μετά την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Για τις επιτυχίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του στην επίλυση ορισμένων μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

Ενημέρωσε επίσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαμόρφωση ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος σ' όλη την Αφρική για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της ηπείρου.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία ανάπτυξης ακόμα περισσότερο των σχέσεων του ΚΚΕ με το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Νοτιοαφρικανικό Κογκρέσο.

Συνεστίαση

Η Κομματική Οργάνωση Αρτας του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στο κέντρο «Παρασκευάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ