Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγίες προς συμμάχους

Οι ΗΠΑ εξειδικεύουν τις οδηγίες προς την Ελλάδα για τα τρέχοντα ζητήματα στην περιοχή

Τις τρέχουσες αμερικανικές απαιτήσεις μετέφερε αυτοπροσώπως στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα. Συνέβη στο Λονδίνο στο περιθώριο της διάσκεψης των «δωρητών» για το Αφγανιστάν.

Οπως συνοψίζουν στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι, οι Αμερικανοί αυτήν την περίοδο ζητούν από την Αθήνα, αλλά και από τους υπόλοιπους «συμμάχους» τους:

  • Συνεισφορά δυνάμεων για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • Απόλυτη συμμόρφωση στην αμερικανική γραμμή για κυρώσεις κατά του ιράν που επιμένει να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • Σιωπή για την κατοχή και τη γενικότερη κατάσταση στο Ιράκ
  • και τέλος, προσαρμογή με τις ιδέες περί ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου που προωθεί η αμερικανική διπλωματία.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη ο πρώην Αμερικανός «ανθύπατος» στην Αθήνα δε βρήκε δυσκολίες. Ετσι, λοιπόν, μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, ο Ν. Μπερνς υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις Αθηνών - Ουάσιγκτον και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια και η Μ. Ανατολή.

«Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το Κόσσοβο, τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια και το Ιράν» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας το πολύ καλό και θετικό κλίμα μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό επίσημο. Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μπερνς επισήμανε τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή η Αθήνα και η Ουάσιγκτον, καθώς και το στρατηγικό και κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε περιοχές όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βρουν λύση και ανέφερε συγκεκριμένα τα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσσοβο και τη Μέση Ανατολή. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συναντώ τον Π. Μολυβιάτη, ένα μεγάλο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ως υπουργός των Εξωτερικών απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι άριστες και μπορώ να πω ότι βελτιώθηκαν εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο» δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς.

«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις σε πολλά επίκαιρα θέματα και προβλήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Κόσσοβο και οι προσπάθειες των ΗΠΑ για σταθερότητα στα Βαλκάνια γενικότερα και για την επίτευξη λύσης για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» συμπλήρωσε. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τη συνάντηση Μολυβιάτη - Μπερνς θα υπάρξει αύξηση επισκέψεων υψηλόβαθμων Αμερικανών επισήμων στην Ελλάδα, οι οποίοι προφανώς, θα εξειδικεύσουν τις οδηγίες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σκληρές» κουβέντες από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ(2007-11-30 00:00:00.0)
Εκδηλη αμηχανία στη νέα πρόκληση των ΗΠΑ(2007-11-16 00:00:00.0)
«Αρμένικη βίζιτα» για ...καθοδήγηση(2007-06-12 00:00:00.0)
Αμερικανικές οδηγίες για τα Βαλκάνια(2005-12-01 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ...«τσάμικο» των Βαλκανίων(2005-11-02 00:00:00.0)
Δουλιές με φούντες στη Θεσσαλονίκη(1999-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ