Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές οδηγίες για τα Βαλκάνια

Στην Αθήνα για επαφές με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ η αρμόδια υφυπουργός των ΗΠΑ

Τις τελευταίες ...οδηγίες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια που έχει επιβάλλει διά των όπλων η Ουάσιγκτον διαβίβασε χτες στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόσμαρι ντι Κάρλο.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, στενή συνεργάτης του γνωστού μας από τη θητεία του στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς που σήμερα είναι ο αρμόδιος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε συζητήθηκε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τις συζητήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει προσδεθεί απόλυτα στο άρμα της αμερικανικής διπλωματίας και ακολουθεί τους βηματισμούς της Ουάσιγκτον και για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Η σύμπλευση αυτή, πάντως, δεν καθησυχάζει τις ελληνικές ανησυχίες για τις εξελίξεις. Τις ανησυχίες αυτές, διατύπωσε «κομψά» ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ο Ελληνας υπουργός παραδέχτηκε πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι επισφαλής. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, τρία ξεχωριστά αλλά αλληλοσχετιζόμενα ζητήματα, μέσα στους επόμενους μήνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν εντάσεις. Πρόκειται για τις συνομιλίες κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, το δημοψήφισμα που πιθανότατα θα οδηγήσει τον προσεχή Απρίλη στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και το νέο σύνταγμα που στοχεύει, μέχρι τον προσεχή Μάρτη, στην ενοποίηση της εθνικά διαιρεμένης Βοσνίας. Για να αποφευχθούν εντάσεις, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με έναν τρόπο κατά τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός εκτός από τον Πέτρο Μολυβιάτη «συμβούλευσε» και τον υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Παπουτσής σε δήλωσή του, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Υποστηρίζουμε ένα μελλοντικό καθεστώς στο Κόσσοβο το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό απ' όλους τους λαούς της περιοχής, και βεβαίως, πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των κρατών, με καθοριστικό τον ρόλο τον οποίο θα έχει έτσι κι αλλιώς η Σερβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ