Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Οι βουλευτές των δύο κομμάτων υπερψήφισαν χτες στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ το καταψήφισε και τάχθηκε υπέρ ενός κρατικού φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα

Με τη σύμφωνη γνώμη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ «πέρασε» χτες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει ταχύτερους ρυθμούς απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς. Παρ' όλα αυτά από την αίθουσα δεν έλειψε ο ...γνωστός δικομματικός καυγάς σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της ΔΕΗ. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, σημείωσε ότι «επιδιώκεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και η κυβέρνηση σύμφωνα με την πάγια τακτική της ισχυρίζεται ότι η επιτάχυνση θα λειτουργήσει προς όφελος του λαϊκού καταναλωτή». Οπως είπε, «στόχο έχει να διασφαλίσει την κερδοφόρα δράση των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» καθώς και «τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο της ενέργειας».

Σχολιάζοντας συνολικά την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ο Στ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι «από το 2000 έως το 2004 η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 13,5%, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών ανά εργαζόμενο στη ΔΕΗ κατά 45%». Πρόσθεσε ότι «οι ιδιώτες επενδυτές προωθούν γενναία αύξηση - όχι βέβαια στην ΠΕΣΙΝΕ όπου παραμένει το απαράδεκτο καθεστώς τιμολόγησης - αλλά στα οικιακά τιμολόγια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας», σημειώνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δωρίζει την υποδομή στους ιδιώτες».

Αντίθετα ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ ενός «κρατικού φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με κίνητρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών». Τόνισε ότι «μόνο τότε μπορούμε να έχουμε μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, εξασφάλιση επαρκούς και φθηνής λαϊκής κατανάλωσης που θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό». Τέλος, για τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στο νομοθέτημα, ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε πως «είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς» και «γίνεται συνένοχος στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν».

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Γ. Παλαιοκρασσά, περί κυκλώματος που νέμεται την περιουσία της ΔΕΗ, σημείωσε ότι «να περιμένουμε την κρίση της δικαιοσύνης» μετά τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί και αναφέρθηκε στη θέση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία «όποιος έχει στοιχεία που στοιχειοθετούν αδίκημα οφείλει να τα καταθέτει στη δικαιοσύνη». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «απώλεια εσόδων της ΔΕΗ» που «δεν έχουν να κάνουν με την πραγματοποίηση επενδύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ