Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΔΚΕ
Δήθεν ανησυχία για τους συμβασιούχους

Στο κόστος νομιμοποίησης των συμβασιούχων εστιάζει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) το κυρίαρχο πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006. Αυτό αναδείχτηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), ταυτόχρονα με τη συνήθη πρακτική, να παραπέμπεται η λύση προβλημάτων σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και όχι σε ουσιαστική διεκδίκησή της με τους εργαζόμενους και το λαό.

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακρατά θεσμοθετημένους υπέρ των δήμων πόρους και να παραβιάζει ακόμα και τους ίδιους τους νόμους που ψήφισε (για παράδειγμα δε βάζει δραχμή στο πρόγραμμα «Θησέας»), η ΚΕΔΚΕ επιλέγει το δρόμο των εκ νέου διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς, στις οποίες μάλιστα προσέρχεται για να διευκρινίσει, ανάμεσα σε άλλα και... το νούμερο των κλεμμένων πόρων. Είναι προφανής η μη πρόθεση διεκδίκησης των παρακρατημένων, όπως και η αξιοποίηση των συμβασιούχων (τους οποίους και οι ίδιοι οι δήμαρχοι, στην πλειοψηφία τους, δημιούργησαν, αποδεχόμενοι για πελατειακούς λόγους προγράμματα με ημερομηνία λήξης) για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, έως 31 Μάρτη το ΑΣΕΠ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων, το κόστος της οποίας θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι δήμοι. Η «ανησυχία» για το μέλλον των συμβασιούχων, δεν επιβεβαιώνεται από τη στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία αρνείται να διεκδικήσει μαζί τους ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς την ΤΑ και απόδοση των παρακρατημένων, μέρος των οποίων θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη του εν λόγω κόστους. Ισως επειδή, έχει έτοιμη τη «λύση», την εμπορευματοποίηση δηλαδή των κοινωνικών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται συμβασιούχοι.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΚΕ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις, αν οι απαντήσεις των υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών δεν είναι θετικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ