Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συσπείρωση και ψήφο ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή

Συγκέντρωση χτες το βράδυ στο Ιλιον με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στο Ιλιον
Από τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση στο Ιλιον
Η ανάγκη συσπείρωσης και συμμαχίας με «χρώμα» αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό ήταν το κεντρικό ζήτημα που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Βασικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πανό που κοσμούσε την κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου έδινε εξαρχής το στίγμα: Συσπείρωση και συμμαχία στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ για την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Παίρνοντας το λόγο ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

Είμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο και η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναπτύσσεται έντονα. Στην ουσία, όμως, των προβλημάτων δε γίνεται συζήτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ συμφωνούν στα βασικά, στα στρατηγικής ζητήματα και στην ΤΑ.

Από την πλευρά μας προσδίδουμε το χαρακτήρα γενικής πολιτικής μάχης στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Και λόγω του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά και γιατί η ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό και υλοποιεί μια αντιδραστική πολιτική. Είναι ένας καλός αγωγός του κράτους και των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της πολιτικής τους. Η ΤΑ αποτελεί βασικό μέσο υλοποίησης των μέτρων και επιλογών, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Αλλωστε, από τα ίδια τα πράγματα οι εκλογές παίρνουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Δίνουμε τη μάχη για τα λαϊκά προβλήματα. Για τη φτώχεια, την ανεργία, την Παιδεία, την Υγεία - Πρόνοια, τα προβλήματα των γυναικών, της νεολαίας, του περιβάλλοντος κλπ.

Η ψήφος πρέπει να έχει κριτήρια κοινωνικοταξικά.

Σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αυτό που συζητάνε είναι για το ποιος θα εκφράσει καλύτερα τη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Ποιος θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας. Αυτή δεν είναι μια αυθαίρετη εκτίμηση.

Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο στις 10-12/11/05. Και σ' αυτό το Συνέδριο, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις σε δευτερεύοντα ζητήματα, στα κυρίαρχα όπως είναι η φορολογική εξουσία, η λειψή χρηματοδότηση στην ΤΑ, η απουσία της απλής αναλογικής, ο ρόλος των κατασταλτικών μηχανισμών, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που εκφράζονται στα όργανα της ΤΑ, ήσαν σύμφωνες. Συναίνεσαν στα βασικά: Διαφώνησαν στην εκλογή του Δημάρχου με 42%, αλλά για την απλή αναλογική και την έμμεση εκλογή Δημάρχου, είναι αντίθετοι. Διαφώνησαν στο εάν έδωσε πολλά ή λίγα η κυβέρνηση, αλλά δε διεκδικούν αγωνιστικά τα παρακρατηθέντα. Διαφώνησαν και στο πώς θα λειτουργήσει το Δ' ΚΠΣ.

Δε διαφώνησαν στη βασική πολιτική κατεύθυνση των κυρίαρχων δυνάμεων που θέλουν την ΤΑ εμπορευματοποιημένη, τη θέλουν επιχείρηση να λειτουργεί σε όλα, σχεδόν, με ανταποδοτικότητα με πρόσθετη φορολογία, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τους εργαζομένους της, με καταργημένο το οχτάωρο, συχνά, χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Μέρα τη μέρα επιβεβαιώνονται οι θέσεις, η πολιτική και οι προτάσεις του ΚΚΕ για το χώρο της ΤΑ. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στα τελευταία δέκα χρόνια διαμόρφωσαν το σημερινό τοπίο, της επιχειρηματικότητας, της ανταποδοτικότητας σε όλες, σχεδόν, τις υπηρεσίες της.

Οι μόνες δυνάμεις που αντιστέκονται σ' αυτή την πολιτική είναι οι εκλεγμένοι που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ και τους συνεργαζόμενους μαζί τους.

Γι' αυτό καλούμε σε αντίσταση, σε πάλη, σε σύγκρουση μ' αυτές τις επιλογές.

Για να καταδικάσουν σήμερα, αλλά και για να πάρουν απάντηση στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ο οποίος στήριξε και στηρίζει και στην ΤΑ και στα όργανά της αντιλαϊκές επιλογές.

Με την εκλογή περισσότερων κομμουνιστών, και συνεργαζόμενων μαζί τους αγωνιστών, ριζοσπαστών Δημάρχων, Νομαρχών, με την αλλαγή των συσχετισμών ή την ουσιαστική βελτίωσή τους και στην Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να διαμορφωθούν κάποιες σοσιαλιστικές νησίδες. Αυτό για μας είναι απολύτως καθαρό. Θα δημιουργήσει όμως, αυτή η βελτίωση, μια άλλη κατάσταση. Θα δώσει τη δυνατότητα να στηρίζεται πιο αποτελεσματικά το μαζικό, λαϊκό κίνημα σε κείνους τους αιρετούς που θα βρίσκονται κοντά στους εργάτες, στους εργαζόμενους, στο λαό, στο λαϊκό κίνημα. Θα μπορούν καλύτερα να παλεύουν και να προωθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Θα ενισχύεται, θα γίνεται πιο αποτελεσματική η λαϊκή αντίσταση. Θα μπορούν να βάζουν κάποιο φρένο σε αντιλαϊκές επιδιώξεις, που εκφράζονται και μέσω των Δήμων, με την εφαρμογή των αποφάσεων των κυβερνήσεων».

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας έγινε πλούσια συζήτηση με κεντρικό ζήτημα τις συμμαχίες. Αλλωστε, στο δήμο του Ιλίου η παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής» δείχνει στην πράξη πώς μπορεί να εφαρμοστεί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τις συμμαχίες. Οπως τόνισαν τόσο ο επικεφαλής της παράταξης Ν. Τριανταφύλλου και ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Χριστόπουλος η συγκεκριμένη συνεργασία όχι μόνο δεν ήταν εφήμερη αλλά στηρίχτηκε πάνω στους κοινούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια συνεργασία που είχε στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο, τα προβλήματά του και τις αγωνίες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ