Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κανείς να μη μείνει αδιάφορος

Παγκόσμια κατακραυγή για τις μεθόδους της αμερικανικής κυβέρνησης έχει ξεσηκωθεί από τις αποκαλύψεις για τις μυστικές φυλακές και τις άλλες δραστηριότητες της CIA, σ' όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα με καταιγιστικό ρυθμό, για να αποδειχθεί το μέγεθος της απειλής που συνιστά η ιμπεριαλιστική πολιτική, όχι μόνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, αλλά και για τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των λαών, έστω και σ' αυτό το αστικό καθεστώς.

Και όμως, αυτά που τώρα αποκαλύπτονται είναι μόνον η «κορυφή του παγόβουνου», το οποίο δημιουργήθηκε από το Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι σήμερα, με τους «τρομονόμους» και τις «τρομοσυμφωνίες» που ψηφίστηκαν και υπογράφηκαν στις ΗΠΑ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σ' όλο τον κόσμο.

Απ' αυτή την άποψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε δικαιούται να υποδύεται το ρόλο της «αθώας περιστεράς», διαμαρτυρόμενη τώρα για την παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, απειλώντας μάλιστα τις χώρες - μέλη της ΕΕ με κυρώσεις, αν έχουν συμπράξει στην παραβίαση αυτή.

Ουσιαστικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες «αλωνίζουν» σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ, όπως και του υπόλοιπου κόσμου, αφού οι «αντιτρομοκρατικές» νομοθεσίες των Ευρωπαίων εταίρων και οι συμφωνίες που έκλεισαν με την αμερικανική κυβέρνηση, αποτελούν στοιχείο της κοινής τους ιμπεριαλιστικής δράσης κατά των λαών.

Αμερικανοί πράκτορες μπορούν να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε στο έδαφος οποιασδήποτε χώρας, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής συμφωνίας» με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Μπορούν να τους μεταφέρουν σε «φυλακές» που έχει στήσει η CIA σε διάφορα σημεία του κόσμου, ακόμα και σε χώρες της ΕΕ (π.χ. Πολωνία), αποτέλεσμα ανάλογων συμφωνιών, πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Μπορούν ακόμα να μεταφέρουν τους κρατουμένους από χώρα σε χώρα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και τα αεροδρόμια διαφόρων χωρών στο όνομα των «κοινών» συμφερόντων τους. Μπορούν να ανακρίνουν και να υποβάλλουν σε βασανιστήρια όποιον υποπτεύονται ως «τρομοκράτη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μεταβάλλουν τον κόσμο σε ένα απέραντο «Γκουαντάναμο», με τη συνεργασία, όπως αποκαλύπτεται, των συμμάχων τους.

Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και την ιμπεριαλιστική «αντιτρομοκρατική δράση», αφού δεν είναι πια μια απειλή από το μέλλον, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο αφού ήδη έχουν καταγγελθεί παρόμοιες δραστηριότητες της CIA και στη χώρα μας και εκκρεμεί μια σαφής απάντηση της κυβέρνησης στην Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Η κινητοποίηση και η δράση για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων πρέπει να γίνει συστατικό του αγώνα για το μεροκάματο, για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων, συστατικό της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής δημοκρατικής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που την εφαρμόζει.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ