Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με το ΚΚΕ για ισχυρό χτύπημα

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους πολιτικών σχηματισμών, μαζικών φορέων και δημοτικών κινήσεων που ακολούθησαν.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Γιώργος Καρούμπας, εκπρόσωπος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ. «Πιστεύουμε - επισήμανε - ότι οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μία κρίσιμη μάχη, πέρα για πέρα πολιτική» και τόνισε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης όλων των προοδευτικών αγωνιστικών δυνάμεων, «προκειμένου να πετύχουμε ισχυρό χτύπημα στο δικομματισμό. Να προσπαθήσουμε για τον απεγκλωβισμό τέτοιων δυνάμεων που υπάρχουν στα δύο μεγάλα κόμματα». Και σημείωσε ότι πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να κατανοήσουν ότι η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα επιδιώκουν «καθαρά δήμαρχο επιχειρηματία και δήμους ανώνυμες εταιρίες. Να καταδείξουμε ότι αποτελούν τους ιμάντες για τη μεταβίβαση της κυβερνητικής πολιτικής, να καταγγείλουμε ότι δήμαρχοι υπηρετούν τη στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης». Τέλος, υπογράμμισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα υποστηρίξει τη συγκρότηση νικηφόρων φιλολαϊκών ψηφοδελτίων, που θα συμβάλουν στο αντιιμπεριαλιστικό, αγωνιστικό μέτωπο. «Καλούμε - είπε - όλο τον κόσμο για συμπαράταξη στους λαϊκούς αγώνες».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Απόστολος Συρίγος, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού «Δημοκρατική Ενότητα». Σημείωσε πως «είναι καθαρό για μας ότι στη ρίζα κάθε προβλήματος, που, είτε από συνήθεια χαρακτηρίζεται τοπικό, είτε κανείς το καταλαβαίνει ως γενικότερο, βρίσκεται η πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση. Και πρέπει να αναδείξουμε αυτή τη σχέση που υπάρχει». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την έλλειψη σχολικής στέγης που ταλανίζει το δήμο του Κορυδαλλού, τονίζοντας ότι αυτό έχει άμεση σχέση με την ασκούμενη πολιτική, «που λέει όχι λεφτά για την Παιδεία, προκειμένου να πλουτίζουν τα ιδιωτικά σχολεία». «Απαιτείται - συνέχισε - ουσιαστική συσπείρωση και δράση, ψηφοδέλτια και δήμοι που θα δράσουν ως καταλύτης στη δημιουργία αγωνιστικών συσπειρώσεων», ενώ τόνισε ότι δήμαρχοι αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί που είναι αγωνιστές διεκδικητικοί και υπογράμμισε: «Οπλισμένοι με τις θέσεις του ΚΚΕ, να τολμήσουμε, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας».

Ακολούθησε η σύντομη τοποθέτηση του Σπύρου Γαβριήλ, δημοτικού συμβούλου Νίκαιας, εκλεγμένου με τη δημοτική κίνηση «Καλύτερο Αύριο». «Για πρώτη φορά - ανέφερε - μπορώ να προσυπογράψω όλα όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Αν και στο Δήμο Νίκαιας είμαστε σε διαφορετικές παρατάξεις, όμως έχουμε κοινές θέσεις και αυτό αποτελεί ελπίδα για την πόλη μας. Σε μικρά και μεγάλα προβλήματα έχουμε ψηφίσει από κοινού». Κατέληξε, λέγοντας «να αγωνιστούμε πιο δυνατά με μεγαλύτερη προσπάθεια και το ΚΚΕ να ανοίξει τις φτερούγες του να μας συμπεριλάβει μέσα».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση η Σοφία Παχάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κερατσινίου. Αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν τη σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη και μη, καθώς, όπως σημείωσε, αποτελεί το προπύργιο για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης μέχρι τα περί διά βίου κατάρτισης. «Επιδιώκουν, τόνισε, να μας μετατρέψουν σε χειροκροτητές. Μας καλούν σαν σύλλογο σε εκδηλώσεις με θέματα που δε μας ενδιαφέρουν, για να μας αποπροσανατολίσουν, όμως εμείς είμαστε με τους άλλους. Με αυτούς που ετοιμάζουν την αντεπίθεση και εκεί θα είμαστε πάντα παρούσες».

Ο Τρύφωνας Κωστόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, αφού αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο που έχει παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι οι σύγχρονοι δήμαρχοι επιδιώκεται να μετατραπούν σε τοποτηρητές του αστικού κράτους. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση - είπε - είναι σήμερα μια μεγάλη αγορά με δημοτικό αστυνόμο. Ανάλγητο πρόσωπο με επιβολή φόρων, με μηχανισμούς καταστολής. Από τη δημιουργία της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα, στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης πολιτικής» και επισήμανε ότι στις επερχόμενες εκλογές όσα περισσότερα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ αναδειχτούν «τόσο λιγότερα σφυριά θα χτυπούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, παίρνοντας το λόγο, σημείωσε ότι οι δήμοι σήμερα αποτελούν πιο στενά εξαρτήματα του αστικού κράτους. «Το κράτος σήμερα φορτώνει νέες αρμοδιότητες στους δήμους για τη θωράκισή του. Τους μετατρέπει σε νέο μηχανισμό εισπράξεων με τη φορολογική αποκέντρωση. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καλύψει τον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων. Δηλαδή, οι δήμοι παίρνουν νέο μερδικό στη φορολογική εξουσία, στην παραπέρα απομύζηση του λαού. Πρέπει να αναδειχτεί με κάθε τρόπο, να φανεί στο χάρτη ότι αυτές οι δυνάμεις που κυβερνούν πρέπει να χάσουν και να κερδίσουν οι δυνάμεις που αντιστρατεύονται αυτήν την πολιτική. Για να μπορέσουμε να έχουμε κατακτήσεις». Και όπως σημείωσε, αυτό το έδειξε ο Δήμος της Νίκαιας, όταν αγωνιστικά αρνήθηκε να επιβάλει νέους φόρους, όταν πέταξε έξω από την πόλη τις κάμερες και πολλά ακόμα. «Μπορούμε να κάνουμε βήματα, για να δείξουμε ποιος είναι ο δρόμος, για την ανατροπή συνολικά του πολιτικού σκηνικού».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα ο Νίκος Αρτεμάκης από τη διοίκηση του Πειραϊκού Συνδέσμου και του Ναυτικού Μουσείου, ο Δημήτρης Σουλιώτης από τη δημοτική κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» και η Γιώτα Ιακωβίδου από το Πολιτιστικό Τμήμα της Νίκαιας. Παραβρέθηκαν ο Τάκης Παπανικολάου από την ΠΕΔΥΕ, ο Γιάννης Πρωτόπαπας δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου, ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, δεκάδες ακόμα εκπρόσωποι συνδικάτων, συλλόγων, δημοτικών κινήσεων και δημοτικοί σύμβουλοι από όλους τους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ