Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΡΝΣ
Δουλιές με φούντες στη Θεσσαλονίκη

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θεσσαλονίκη μετά και την απόφαση να παίξει το ρόλο της έδρας της ανοικοδομητικής προσπάθειας στα Βαλκάνια, δηλαδή του πλιάτσικου που θα ξεκινήσει σε βάρος των βαλκανικών λαών, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη και ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιάννη Μαγκριώτη.

Οπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης, οι ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξουν ένα εμπορικό γραφείο στο Προξενείο τους, για να "ενισχυθεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην αναδιοργάνωση των Βαλκανίων" και για να έχουν και οι ΗΠΑ το δικό τους μερίδιο στην "ανοικοδομητική προσπάθεια". Μάλιστα, μίλησε για τις δυνατότητες συνεργασίας Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και σημείωσε πως μεικτές επιχειρήσεις θα μπορούν να δημιουργηθούν και να επεκταθούν στις γειτονικές χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Κόσσοβο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Τέλος, ο Ν. Μπερνς σημείωσε πως από τη Θεσσαλονίκης που διαθέτει τις καταλληλότερες υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομο, κλπ. ) θα μεταφερθούν όλα τα "εργαλεία" για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, την ανάπτυξη της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.

Στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Οκτώβρη και την άνοιξη του 2000, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ με Ελληνες επιχειρηματίες, προκειμένου πιο ουσιαστικά να σχεδιαστεί η καταλήστευση των Βαλκανίων.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις, όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ενεργοποιούν συμφωνία που προϋπήρξε μεταξύ των δύο χωρών για τεχνολογική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη και τη διάχυσή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα ο κ. Μαγκριώτης αναπτύσσοντας τις υποδομές που δημιουργήθηκαν για να παίξει η Θεσσαλονίκη το ρόλο που της έχει αναθέσει η υποτελής κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας, στο νέο καθεστώς της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (μετοχοποίηση), στο ΔΙΠΕΚ, στην πρωτοβουλία SECI, στη μετατροπή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκη σε Ανώνυμη Εταιρία, κλπ.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Αμερικανός Πρέσβης για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο Γ. Μαγκριώτης δήλωσε πως το Λιμάνι όπως και οι άλλες οικονομικές και αναπτυξιακές υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι οι βασικοί πόλοι πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η προσπάθεια "διείσδυσης" στα Βαλκάνια. Ομως διευκρίνισε πως "δεν προβλέπεται να υπάρξει κάποιο ειδικό καθεστώς ή ειδική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το λιμάνι μπορεί να υπηρετήσει και να υποστηρίξει είτε τις αμιγείς αμερικανικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, είτε τις μεικτές ελληνοαμερικανικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη ζώνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ