Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σειρά της Αθήνας για "επιθεώρηση"

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να θέσει το θέμα της "τρομοκρατίας" και να ζητήσει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Ελλάδα ξεκίνησε χτες από τη Θεσσαλονίκη, της οποίας το λιμάνι αποτελεί, το ορμητήριο του ΝΑΤΟ για την ολοκλήρωση της αποστολής του στη Γιουγκοσλαβία.

Η έναρξη της επίσκεψης από τη Θεσσαλονίκη δεν ήταν τυχαία και ο Αμερικανός υπουργός δεν το έκρυψε υπογραμμίζοντας ότι η πόλη αυτή θα αποτελέσει το στρατηγείο για την προσπάθεια "ανασυγκρότησης" των Βαλκανίων.Με άλλα λόγια, ο Ου. Κοέν, δεν έκρυψε τη σημασία της Θεσσαλονίκης και του λιμανιού της, καθώς αποτέλεσε - κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας - και συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο Διοικητικής Μέριμνας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που κατέχουν σήμερα το Κόσσοβο και προετοιμάζουν νέες αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις, με πρώτο ορατό στόχο το Μαυροβούνιο.

Μετά την "επιθεώρηση" των "μετόπισθεν" και την υπενθύμιση προς την ελληνική κυβέρνηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της συμμαχίας, ο Αμερικανός υπουργός στις συνομιλίες του με τον Α. Τσοχατζόπουλο, έθεσε τα συνηθισμένα ζητήματα που αποτελούν τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την "τρομοκρατία" και τα ελληνοτουρκικά. Αυτά τα θέματα θα συζητήσει και σήμερα στην Αθήνα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας, είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ανεπαρκή την ελληνική νομοθεσία και υποδεικνύουν την αλλαγή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαίο πως η επίσκεψη του Ου. Κοέν συμπίπτει με την επίσκεψη κλιμακίου του αμερικανικού ΥΠΕΞ το οποίο θα έχει σήμερα επαφές με τον Ελληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο Ου. Κοέν θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα της τρομοκρατίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε στον Α. Τσοχατζόπουλο και θα επαναλάβει και σήμερα στον πρωθυπουργό, τις πάγιες θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό, ότι η Ουάσιγκτον πιέζει την Αθήνα να "βοηθήσει" την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την άρση του ελληνικού βέτο. Αυτή η αμερικανική απαίτηση, όπως όλα δείχνουν, βαίνει προς ικανοποίηση καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει τα βήματα που οδηγούν στην άρση των επιφυλάξεων, για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ