Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ανάταση στη δουλιά μας, ψηλά τις αξίες μας

"Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε χωρίς εφησυχασμό, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, μαχητικότητα και ορμή. Να φτάσουμε στις εθνικές εκλογές μέσα από μια συνεχή αγωνιστική πορεία, αξιοποιώντας και διευρύνοντας το πολιτικό άνοιγμα που πετύχαμε στις ευρωεκλογές".

Η παραπάνω εκτίμηση περιλαμβάνεται στην εισήγηση που έγινε στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, από τον Δημήτρη Κρεωνά,μέλος της ΚΕ του Κόμματος και γραμματέα της ΕΠ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα. Γενική ήταν η διαπίστωση της ολομέλειας, που εκφράστηκε και στις τοποθετήσεις πολλών μελών της Επιτροπής, ότι το σημαντικό για το Κόμμα εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε νέες μεγάλες ευθύνες για όλες τις οργανώσεις, τα στελέχη και τα μέλη. "Για ν' ανταποκριθούμε σ' αυτές τις ευθύνες και υποχρεώσεις πρέπει να πετύχουμε "ανάταση" της δουλιάς μας, να σηκώσουμε τις αξίες μας, τους αγώνες του ελληνικού λαού, να προβάλλουμε σωστά την 80χρονη ηρωική ιστορία του Κόμματός μας", τονίστηκε.

Η εισήγηση, απαντώντας στο ερώτημα αν μπορούμε να πετύχουμε ένα ανάλογο αποτέλεσμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές, τονίζει: "...Κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί στο βαθμό που θα εντείνουμε αποφασιστικά την πολιτική, μαζική, συνδικαλιστική μας δράση. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε επαναστατικό Κόμμα και μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού και αστικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος, ο δρόμος μας δε μοιάζει μ' αυτόν των άλλων αστικών κομμάτων. Μπορεί σε κάποια φάση και για συγκεκριμένους λόγους να έχουμε εκλογική μείωση. Εκείνο που χρειάζεται είναι, εκτός της εκλογικής ενίσχυσης, να έχουμε και πολιτική ενίσχυση, δηλαδή να προωθείται το Μέτωπο, να ενισχύονται οι πολιτικοί και ιδεολογικοί μας δεσμοί με την εργατική τάξη και τα άλλα στρώματα, να ενισχύεται ολόπλευρα το ίδιο το Κόμμα. Εμείς δε στοχεύουμε στη διαχείριση του καπιταλισμού, αλλά στην ανατροπή του και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού".

Ανοδος σε όλους τους νομούς

Διαπιστώθηκε ότι το ΚΚΕ συνολικά στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης είχε άνοδο σε ποσοστό και ψήφους σε σύγκριση και με τις δύο προηγούμενες εκλογικές μάχες, 1994 και 1996. Η άνοδος αφορά σε όλη τη χώρα, αλλά διαφέρει από νομό σε νομό. Είναι μεγαλύτερη στους νομούς Καβάλας και Δράμας και μικρότερη σε Ξάνθη, Εβρο, Ροδόπη.

Συνολικά στην περιοχή Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης το ΚΚΕ πήρε στις ευρωεκλογές '99, 19.557 ψήφους. Δηλαδή 4.934 ψήφους παραπάνω από τις ευρωεκλογές του '94 (ως ποσοστό +1,01%). Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του '96 πήρε 5.356 περισσότερες ψήφους, ποσοστό 1,59%.

Καθολική ήταν η άποψη της ολομέλειας, που επιβεβαιώνει και την εκτίμηση της ΚΕ του Κόμματος, ότι το ΚΚΕ ενισχύεται σημαντικά στις πρωτεύουσες των νομών και τα άλλα αστικά κέντρα, όπου είναι συγκεντρωμένη η εργατική τάξη και η νεολαία. Αυτό έγινε ιδιαίτερα φανερό στην πόλη της Καβάλας, αλλά και στην Ξάνθη, τη Δράμα και σ' όλες γενικά τις μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Η δεύτερη βασική διαπίστωση ήταν ότι υπήρξε σ' όλους τους νομούς σημαντική άνοδος του ποσοστού γυναικών που ψήφισαν το Κόμμα. Στην πόλη της Ξάνθης, για παράδειγμα, το ποσοστό ανδρών και γυναικών που ψήφισαν το Κόμμα, είναι το ίδιο, κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Γενική ήταν η εκτίμηση της ολομέλειας ότι η σταθερή, αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα - εθνικά, θέματα ΕΕ, εργασιακών σχέσεων, ανεργίας, παιδείας, υγείας κ.ά. - καθώς και οι αγώνες που αναπτύχθηκαν γύρω από τα θέματα αυτά, με πρωτοπορία το Κόμμα, είχαν τη θετική τους επίδραση στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κόσμος τώρα αρχίζει και καταλαβαίνει ότι ήταν σωστές οι θέσεις του ΚΚΕ σ' όλα αυτά τα θέματα, ότι έλεγαν την αλήθεια οι κομμουνιστές, δεν κορόιδευαν το λαό, επισήμαναν πολλοί ομιλητές. Τονίστηκε όμως ταυτόχρονα ότι πρέπει στη δουλιά μας από δω και πέρα να επιχειρήσουμε μεγαλύτερο άνοιγμα στο λαό. Να αξιοποιήσουμε το καλό κλίμα και τη δυναμική που έφερε το εκλογικό αποτέλεσμα για ανάπτυξη ακόμα μαζικότερων και ισχυρότερων λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων σ' όλα αυτά τα μέτωπα και άλλα ακόμα που βάζει μπροστά μας η ζωή.

Μόνο με τη συνεχή ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του μετώπου πάλης θα δυναμώνει η πολιτική, ιδεολογική επιρροή του Κόμματος και θα συνεχιστούν οι εκλογικές του επιτυχίες. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα δοθεί και η αποστομωτική απάντηση στους διάφορους καλοθελητές που ερμηνεύουν σαν "ευκαιριακή" την ψήφο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και θα ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στο σύστημα του δικομματισμού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ