Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Προσπάθεια υποβάθμισης και κουκουλώματος

Οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον και κανείς δε φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη, για να ριχτεί άπλετο φως

Δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να θίξει το μέγα θέμα της διαφθοράς στη δημόσια ζωή του τόπου, αλλά απεναντίας θέλει να κουκουλώσει το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής,μετά τους κραδασμούς που προξένησαν οι καταγγελίες του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα, μίζες και διαφθορά, αρχίζει να τα "μαζεύει" και ρίχνει το μπαλάκι στον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Σημίτη. Εκείνος με τη σειρά του πετάει το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, κανείς δε δείχνει προθυμία να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στο θέμα των σκανδάλων.

Χτες κατέθεσε στον εισαγγελέα, Εμ. Ρασιδάκη, ο βουλευτής Γ. Καψής και προσκόμισε δύο εκθέσεις που αφορούν τα πορίσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και τα δημόσια έργα. Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις καταγγελίες που είχε κάνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, λέγοντας, συγκεκριμένα ότι "δεν έκανα καμιά καταγγελία"!

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς, καταφέρθηκε και κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, υπονοώντας ότι παραβλέπει και υποτιμά τις καταγγελίες του που ήταν "πολιτικές" και όχι "καταγγελτικές". "Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στην ομιλία μου, είπε ο Γ. Καψής, είναι: "Οχι δεν υπάρχει διαφθορά, είμεθα ένας κόσμος ηθικά και αγγελικά πλασμένος". Οποιος το πιστεύει, ας το διακηρύξει". Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε: "Δυστυχώς η θέση μου παρεννοήθη, και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος με εκάλεσε να "παραδώσω τα στοιχεία στον εισαγγελέα"".

Ο Γ. Καψής μίλησε ακόμη και για προσπάθεια "ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου", φωτογραφίζοντας τον υπουργό Δικαιοσύνης. "Δε θεωρώ επιτρεπτό, είπε, να ποινικοποιείται ο πολιτικός λόγος, γιατί φθάνουμε σε περιγραφή των επιταγών του Συντάγματος".

Παράλληλα, ο βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία του και διατύπωσε το ερώτημα, γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν εκκινήθη ο αρμόδιος εισαγγελέας και να διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, εναντίον άλλων υπουργών και συναδέλφων του που κατά καιρούς είχαν κάνει δηλώσεις για διαφθορά και σκάνδαλα. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων και τα δημόσια έργα, για τις "κομπίνες με τα offsets", για τις παρανομίες στα περιφερειακά και δημοτικά έργα που καλύπτονται από το "νόμο της ομερτά", για επιχορηγήσεις σε ορισμένα ιδρύματα που είχαν θεωρηθεί "μαϊμούδες" κλπ.

Τέλος, ο Γ. Καψής στις δηλώσεις του είπε ότι η θέση του "ήταν σαφώς και αποκλειστικώς πολιτική και όχι καταγγελτική" και ότι μοναδικός στόχος του ήταν να πείσει την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αποδυθεί σε μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς, η οποία να είναι διαχρονική, διακομματική και διεπαγγελματική.

Αιχμές κατά του Γ. Καψή άφησε χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος σε δηλώσεις του είπε, ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τεκμηριώσει στον εισαγγελέα τις καταγγελίες του, γιατί πρόκειται για συγκεκριμένες καταγγελίες και όχι για φήμες.

Μάλιστα, ο υπουργός της Δικαιοσύνης, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, αν το θέμα με τις καταγγελίες Καψή είναι πολιτικό ή νομικό, με νόημα απάντησε: "Αν αυτά τα έλεγε μέσα στη Βουλή, τότε μόνο αν υπήρχε συκοφαντική δυσφήμιση, διώκεται ο βουλευτής, ύστερα από άδεια της Βουλής, η οποία πρέπει να άρει την ασυλία του. Ομως αυτά ειπώθηκαν και καταγγέλθηκαν έξω από τη Βουλή. Από εκεί και ύστερα, πρέπει να τεκμηριώσουμε κάτι που λέμε ή τις καταγγελίες μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ