Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρουσφετολογική επιχείρηση σε πλήρη εξέλιξη
  • Εκμεταλλευόμενη τις οξυμένες ανάγκες, που προκλήθηκαν από τη δική της πολιτική στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, η κυβέρνηση προχωρά σε δεκάδες χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις, με το βλέμμα στις εκλογές
  • Οι διατάξεις στο νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις επιβεβαιώνουν τη ρουσφετολογική βούλησή της

Η "διευκόλυνση" και νομιμοποίηση των ρουσφετολογικών διορισμών, όπως θεσμοθετείται μέσα από το νομοσχέδιο για τις συλλογικές συμβάσεις, φαίνεται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στην τεράστια επιχείρηση που στήνεται από τα κυβερνητικά επιτελεία, με στόχο το εμπόριο ελπίδων και την ψηφοθηρία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση τροφοδοτεί με ψεύτικες ελπίδες τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τη στιγμή που και τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις πραγματικές και οξυμένες ανάγκες που υπάρχουν σε ευαίσθητους κλάδους (Παιδεία, Υγεία) - ανάγκες που οξύνθηκαν λόγω της πολιτικής λιτότητας και "σταθερότητας" της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια - προχωρεί σε δεκάδες χιλιάδες διορισμούς, χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς τα προσχήματα του αδιάβλητου, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρακάμπτεται ακόμα και το ΑΣΕΠ, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν ως άλλοθι για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ετσι, στο όνομα των "επειγουσών αναγκών", συγκροτούνται τριμελείς επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν τη "διεκπεραίωση" των διορισμών στους παραπάνω τομείς. Το "υπόδειγμα" είναι η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία δίνει τη δυνατότητα κάλυψης κενών θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού από τριμελή επιτροπή, χωρίς να απαιτείται ούτε καν τυπική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η επιτροπή αποτελείται από δύο μέλη της Περιφέρειας και ένα του νοσοκομείου, που ζητά τις προσλήψεις και τη συγκροτούν οι περιφερειάρχες. Στο ΑΣΕΠ θα αποστέλλεται η προκήρυξη για έγκριση νομιμότητας, αλλά αν δεν απαντήσει μέσα σε δέκα μέρες, τότε τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του. Στη συνέχεια, οι προσλήψεις γίνονται από την τριμελή επιτροπή.

Με το ίδιο "μοντέλο", θα γίνουν οι διορισμοί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να προσληφθούν 1.000 αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων και 1.500 συνοροφύλακες.

Πληθώρα ρουσφετολογικών διατάξεων

Παράλληλα, πλήθος είναι τα "παράθυρα", που ανοίγονται στο ρουσφέτι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή. Με βάση αυτές, ουσιαστικά ολόκληρο το "πακέτο" των εποχικών υπαλλήλων φεύγει και τυπικά από την αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ και περνά στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν οι διατάξεις που προβλέπουν τη λίστα - επετηρίδα ρουσφετιού - διάρκειας τριών ετών, από την οποία θα "αντλείται" το εποχικό προσωπικό. Ακόμα, κανένας έλεγχος δε γίνεται από την πρόσληψη προσωπικού δίμηνης και τετράμηνης απασχόλησης, αλλά και για το προσωπικό σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Ακόμα, θεσμοθετείται η προφορική συνέντευξη για τις προσλήψεις διαφόρων κατηγοριών - τεστ νοημοσύνης - μέθοδος, που επιτρέπει να προκριθούν οι "ημέτεροι" έναντι των υπολοίπων υποψηφίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ