Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Ψευδαισθήσεις με προεκλογικά τερτίπια

Νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τη χρηματοδοτική μίσθωση συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Νομοσχέδιο με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να τονιστεί το υποτιθέμενο "φιλολαϊκό προφίλ" της κυβέρνησης, είναι αυτό που συζητείται από χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αφορά τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι δικαιούχοι του Οργανισμού θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κατοικία με τη μέθοδο της "χρηματοδοτικής μίσθωσης". Ο ΟΕΚ θα εκμισθώνει σε δικαιούχους του κατοικίες με μίσθωμα ίσο με το 1/400 του κόστους κατασκευής τους ή αγοράς τους και μετά την παρέλευση πενταετίας ή το αργότερο μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας από την ενοικίαση οι δικαιούχοι ενοικιαστές μπορούν να αποκτήσουν την κυριότητα της κατοικίας στην τιμή της αρχικής κοστολόγησης καταβάλλοντας εφάπαξ το υπόλοιπο της τιμής της μετά την αφαίρεση του ποσού των ενοικίων που μέχρι τότε έχουν καταβάλει. Το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες διατάξεις που αφορούν όσους έχουν πάρει ή θα πάρουν στο μέλλον δάνεια από τον Οργανισμό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τοποθετούμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής τόνισε ότι ο ΟΕΚ πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική και να είναι αρωγός των εργαζομένων και των άνεργων και κατήγγειλε ότι οι κυβερνήσεις κατά καιρούς τον έχουν χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. Ο ΟΕΚ, είπε, πρέπει να κατασκευάζει και να διαθέτει κατοικίες στους δικαιούχους και όχι να χορηγεί δάνεια που επαρκούν μόνο για κοτέτσια. Εξάλλου, υπογράμμισε, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται λεφτά των εργαζομένων και ως εκ τούτο απαιτείται πλήρης διαφάνεια και τίμια διαχείριση. Υπάρχουν θέματα για το ποιος και με ποιους όρους εγκρίνει τα δάνεια και το ύψος τους και η πραγματικότητα λέει ότι σε μία τετραμελή οικογένεια για κατοικία 100τμ. δίνεται δάνειο μόνο 10 εκατομμύρια, ποσό που σαφώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο βουλευτής είπε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, μετέφερε στην επιτροπή καταγγελίες για τις εργατικές κατοικίες στην Πάτρα, στη Θήβα και το Λαύριο, ζητώντας από τον υπουργό να τις διερευνήσει, ενώ τόνισε ότι πρέπει να είναι σαφείς οι όροι για τη χορήγηση των δανείων. Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ρύθμιση των όρων με υπουργικές αποφάσεις δημιουργεί ερωτηματικά είπε και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν διάφορα προεκλογικά τερτίπια και να δημιουργηθούν ψευδαισθήσεις στους δικαιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είπε στην τοποθέτησή του ότι αυτή τη στιγμή χτίζονται σε όλη τη χώρα 9.300 κατοικίες και μέχρι το έτος 2000 θα παραδοθούν άλλες 3.000. Υπεραμυνόμενος της διάταξης για τη "χρηματοδοτική μίσθωση" ανέφερε για παράδειγμα ότι για διαμέρισμα 100 τ.μ. ο δικαιούχος θα δίνει ενοίκιο 35.000 περίπου και μετά από πέντε χρόνια θα μπορεί να το αποκτήσει στην αρχική τιμή αφού αφαιρεθεί το ποσό που έδωσε για το ενοίκιο. Προανήγγειλε ρύθμιση για όσους "κακοπληρωτές" δεν εξοφλούν τα δάνεια του ΟΕΚ, αν και παραδέχτηκε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και περιπτώσεις δικαιούχων που πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν για διάφορους λόγους (άνεργοι κλπ.).

Σχολιάζοντας τις διάφορες καταγγελίες για τον ΟΕΚ είπε ότι οι "εισαγγελείς είναι εδώ", καλώντας τους βουλευτές να καταθέσουν σε αυτούς ό,τι στοιχεία υπάρχουν. Οι βουλευτές της ΝΔ είπαν ότι το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων "ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές στελεχών του ΟΕΚ", ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί και το ΔΗΚΚΙ διαφώνησε με το νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προμηνύει πιο σκληρά χτυπήματα στις στεγαστικές ανάγκες του λαού (2010-08-05 00:00:00.0)
Ερμαιο των αετονύχηδων ο ΟΕΚ (2010-04-17 00:00:00.0)
Μηχανισμός προεκλογικού ρουσφετιού (2004-02-18 00:00:00.0)
Προωθούν ευνοϊκά δάνεια μεταξύ τους (2003-11-01 00:00:00.0)
Προεκλογική παροχή με ξένα κόλλυβα (2003-09-18 00:00:00.0)
Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε δικαιούχο δανείου του ΟΕΚ (2001-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ