Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΕΝ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ιμπεριαλιστική "ευγνωμοσύνη" για τις "διευκολύνσεις"

Την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και προσωπικά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας δε θα μπορούσε να πετύχει η επέμβαση στο Κόσσοβο. Μετά και από αυτά τα εύσημα, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύψει τον καθοριστικό ρόλο της στο βρώμικο πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Και βέβαια, η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε βασικό κέντρο του πλιάτσικου που στήνεται από τους ιμπεριαλιστές σε βάρος των Βαλκανικών χωρών, δεν μπορεί να αποτελεί παρά συνέχεια της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στη γενικότερη αποσταθεροποίησηστην περιοχή.

Οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Ελλάδας συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενοι από τους επιτελείς τους. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως η παραπέρα προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η διμερής συνεργασία σε επίπεδο άμυνας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους 1.200 πεζοναύτες που πριν 3 βδομάδες έκαναν απόβαση στο Λιτόχωρο για να προωθηθούν στη συνέχεια στο Κόσσοβο. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, όπως είπε ο κ. Κοέν, "έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους και θα αντικατασταθούν από στρατιωτικές μονάδες". Η επίσκεψη στη ναυαρχίδα του αμερικάνικου στόλου, που πλέει ανοιχτά του Θερμαϊκού αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων στρατιωτών υπό Αμερικάνικη διοίκηση στο Κόσσοβο.

Ειδικότερα μετά τη συνάντηση, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ανήγγειλε πως στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να στηθεί η έδρα του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. "Και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί η προσπάθεια της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να διαμορφώσουν όρους σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή". Μάλιστα, αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια όλων των χωρών της Βαλκανικής για τη διαμόρφωση δημοκρατίας, ελευθερίας, οικονομίας αγοράς και κοινωνικής ανάπτυξης, μέσα από την οποία, όπως είπε, "προβάλλει η ανάγκη υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, ως πρώτη προτεραιότητα".

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας σημείωσε τη χαρά του, γιατί όπως είπε στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί και το κέντρο ειδικής εκπαίδευσης της πολυεθνικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα παίξει και τον καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων για την περιοχή.

Σε ερώτηση για το αν ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να μπει με το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, με δεδομένες τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο Ακης Τσοχατζόπουλος απάντησε: "Από την αρχή η Ελλάδα είπε πως θα συμμετάσχει στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας" και "αυτό που προέκυψε ήταν η με μεγάλη πλειοψηφία αποδοχή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι το οποίο απέδειξαν τόσο τα γκάλοπ κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο επίσης και το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά όπλων που εκκρεμεί να γίνει από τις ΗΠΑ, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε πως δε θα υπάρξει καμία μείωση της προσπάθειας για να ολοκληρωθεί η ανανέωση του εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που γίνεται και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής είναι σύγχρονες αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις", είπε.

Λιμάνι "ελπίδας" για τους ιμπεριαλιστές

"Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει σημαντικό λιμάνι ελπίδας για το μέλλον", είπε ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ο. Κοέν λίγο πριν αποδώσει τα εύσημα στον Ελληνα ομόλογό του. Μάλιστα ανήγγειλε την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη εμπορικού γραφείου, για να μπορέσουν, όπως είπε, να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ στην ανοικοδομητική προσπάθεια στα Βαλκάνια.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Ουίλιαμ Κοέν, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας καθυστέρησαν την αποστολή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, είπε: "δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για την αεροπορική δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Ούτε υπήρξε κανένα εμπόδιο στην ειρηνευτική αποστολή. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν Ελληνες στρατιώτες δίπλα στους Αμερικανούς και συνεργάζονται μαζί κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Και πρέπει να τονίσω ότι όλη αυτή η προσπάθεια δε θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς την υποστήριξη της Ελλάδας. Και γι' αυτό το λόγο οι ΗΠΑ και οι διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς τη στάση που έχει δείξει ο κ. Τσοχατζόπουλος".

Ο κ. Κοέν, αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, σημείωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμησή της, ώστε να εντοπιστούν, συλληφθούν και καταδικαστούν οι τρομοκράτες είτε δρουν στην Ελλάδα είτε οπουδήποτε αλλού. Οταν ρωτήθηκε, αν στους τρομοκράτες η χώρα του κατατάσσει και όσους εκφράζουν αντιαμερικανικά αισθήματα, εντελώς υποκριτικά το πρώτο βιολί των διεθνών τρομοκρατών, απάντησε: "Εδώ υπάρχει δημοκρατία και όσοι εκφράζουν με τη φωνή τους την αντίθεσή τους στο ΝΑΤΟ δε θεωρούνται σε καμία περίπτωση τρομοκράτες μόνο αν υψώνουν τη φωνή τους. Θα θεωρούνται τρομοκράτες μόνο στην περίπτωση που επιδοθούν σε πράξεις τρόμου. Αλλά στη δημοκρατία γιορτάζουμε πραγματικά την ύπαρξη συζητήσεων και διαδηλώσεων και στη δική μου χώρα και στη δική σας".

Τέλος, με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις Ετσεβίτ επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό. Οτι, δηλαδή, στόχος είναι η επίτευξη ειρηνικής λύσης για το Κυπριακό και είπε πως "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και ελπίζουν να έχει φτάσει η στιγμή που θα μπορέσει να επιτευχθεί μια τέτοια λύση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ