Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Αιφνιδιαστικά οι τράπεζες ανοίγουν νέα σελίδα στις εργασιακές σχέσεις, με την απόφασή τους (...) η κάθε τράπεζα χωριστά να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της, δίνοντας τη χαριστική βολή στο συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο τραπεζοϋπαλλήλων. Η κίνηση των τραπεζών θεωρείται προάγγελος ευρύτερων ανατροπών στο εργασιακό περιβάλλον, με στόχο τη μετάβαση σε ένα περισσότερο ευέλικτο καθεστώς, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΗ: «Τέλος εποχής για την κλαδική σύμβαση εργασίας στις τράπεζες (...) Η κλαδική σύμβαση εργασίας στο χώρο των τραπεζών ουσιαστικά έχει ξεπεραστεί (...) Θεωρείται βέβαιο ότι η αντικατάσταση των κλαδικών με τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών. Πιθανότατα τη στάση των τραπεζών θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις, είτε είναι ζημιογόνες, είτε είναι κερδοφόρες. (...) Τα συνδικάτα πρέπει να αλλάξουν, να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα καταντήσουν σφραγίδες χωρίς να εκπροσωπούν κανέναν. Εκτός των άλλων απαιτούνται νέες μορφές συνδικαλιστικής οργάνωσης που να είναι πιο κοντά στις ανάγκες των εργαζομένων και να παρακολουθούν τις μορφές οργάνωσης και λειτουργίας των ίδιων των επιχειρήσεων» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Τέλος στην κοινωνική ειρήνη. Οι μάσκες έπεσαν οριστικά. Κι αυτή τη φορά ούτε υπεκφυγές, ούτε δικαιολογίες είναι δυνατόν να υπάρξουν. Προηγήθηκε η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και τώρα επιχειρείται πραξικοπηματικά η κατάργηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και στις τράπεζες. Αναμφίβολα, μόνο αφελείς και αιθεροβάμονες είναι δυνατό να φανταστούν ότι δε θα υπάρξει συνέχεια, με στόχο και άλλες εργασιακές ομάδες» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΔΙΣΤΡΕΣ: «Το κύριο, πάντως, μήνυμα που προκύπτει από την κίνηση των τραπεζιτών είναι ότι η καλύτερη άμυνα των εργαζομένων στις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η εξειδίκευση. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει στη σημερινή εποχή του έντονου ανταγωνισμού» (ο Πάνος Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμβαση που σμπαραλιάζει δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων (2020-10-23 00:00:00.0)
Αγώνας για τις ανάγκες των εργαζομένων κόντρα στην απάτη της κυβέρνησης (2018-08-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ «παιχνίδια» με το ωράριο εργασίας (2002-01-19 00:00:00.0)
Επιχείρηση αφαίρεσης δικαιωμάτων (2000-08-03 00:00:00.0)
Προκαλούν οι τραπεζίτες (1999-03-23 00:00:00.0)
Διερευνητική με ...σπόντες (1999-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ