Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΓΔΜ
«Σκληρές» κουβέντες από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ

Αλλαγή στάσης από τα Σκόπια αναζητά η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. Ωστόσο, η σκοπιανή κυβέρνηση διαφημίζει τις υπηρεσίες που ήδη προσφέρει στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ τείνει ευήκοον ους.

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στη Μαδρίτη, όπου συμμετέχει στην 15η υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στο περιθώριο της Συνόδου έχει επαφές με τον ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς και τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με κύριο θέμα συζήτησης τις τελευταίες εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

Στον ΟΑΣΕ μετέχουν 56 χώρες και διατηρεί 17 «αποστολές» στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία) την Ανατολική Ευρώπη (Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία), τον Καύκασο (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) και την Κεντρική Ασία (Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Καζακστάν). Εξάλλου, η μελλοντική παρουσία του ΟΑΣΕ στο Κόσσοβο - όπου ο Οργανισμός διαθέτει την πολυπληθέστερη «αποστολή» - απασχολεί ως αυτοτελές θέμα τους υπουργούς Εξωτερικών. Το ζήτημα αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, ενόψει της λήξης των επίσημων διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας και οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να εξετάσουν πώς ο ΟΟΣΑ θα παραμείνει στην περιοχή.

Ενόψει και της επίσκεψης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, την επόμενη βδομάδα σε Σκόπια και Αθήνα, η Ντ. Μπακογιάννη με δηλώσεις της στον ισπανικό Τύπο κάλεσε το γειτονικό κρατίδιο να εγκαταλείψει «τώρα» την αδιάλλακτη στάση του και να αλλάξει τη συνταγματική του ονομασία, αν επιθυμεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ να είναι σύμμαχοι.

Βέβαια, ο Μπερνς φρόντισε να συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση εξετάστηκε η «πρόοδος της χώρας αναφορικά με την αίτηση ένταξής της στο ΝΑΤΟ». Ο Μιλόσοσκι έσπευσε να σημειώσει στον Αμερικανό το μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ που υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τη συμμετοχή στρατιωτών από την ΠΓΔΜ σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

Πάντα κατά το σκοπιανό πρακτορείο, στη συνάντηση «εκτιμήθηκε η σημασία» της απόφασης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Ιράκ και τονίστηκε ότι τόσο η ΠΓΔΜ όσο και οι άλλες δύο χώρες της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία) δύνανται να εκπληρώσουν τα κριτήρια για να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 2008 στο Βουκουρέστι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ