Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ερχονται τα χειρότερα - χρειάζεται πολιτικός αγώνας

Από την ομιλία στους εργαζόμενους στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας
Από την ομιλία στους εργαζόμενους στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας
Τις θέσεις του ΚΚΕ για ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο, που θα στηρίζεται σ' έναν κεντρικό, φιλολαϊκό σχεδιασμό, συζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα με τους εργαζόμενους των δυο νοσοκομείων της Λάρισας - το Νομαρχιακό και το Πανεπιστημιακό - στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στην περιοχή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα ένας μεγάλος τομέας της υγείας βρίσκεται στα χέρια μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ και το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας, εν πολλοίς, λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια. Και σημείωσε ότι η υποβάθμιση και η φθορά που παρατηρείται και συνεχώς αυξάνεται στο «δημόσιο» σύστημα υγείας δεν είναι τυχαία, ούτε συγκυριακή, αλλά προγραμματισμένη, για να προχωρήσει, πιο γρήγορα, η πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας.

Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα λειτουργίας, που αντιμετωπίζουν τα δυο νοσοκομεία της Λάρισας - ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κτιριακή υποδομή, σε τεχνολογικό εξοπλισμό κ.ά. - και τα οποία τέθηκαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εκεί έχουν την αιτία τους και, όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, δεν μπορεί να οφείλονται ούτε στην ανικανότητα κάποιου αρμόδιου υπουργού, ούτε και απλώς στην αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Εργαζόμενοι στο Περιφερειακό, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα
Εργαζόμενοι στο Περιφερειακό, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι τα μεγάλα οικονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία θα μεγαλώσουν κι άλλο και η κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς, σε λίγο διάστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα μπορούν να καταβάλουν τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για την υγεία των ασφαλισμένων τους και τα νοσοκομεία, ακολουθώντας την «επιχειρηματική λογική», θα υποχρεώνονται να καταφεύγουν, όλο και περισσότερο, στο δανεισμό από τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης θ' αυξάνουν τα νοσήλια, τις αμοιβές των απογευματινών ιατρείων κλπ.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα όταν, στο πλαίσιο του «Καποδίστρια 2» που σχεδιάζεται και θα προωθηθεί, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία θα φύγουν από το κράτος και θα περάσουν στην ευθύνη της διευρυμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η εξέλιξη - είπε η Αλέκα Παπαρήγα - θα οδηγήσει στην ένταση της ταξικής διαφοροποίησης στο χώρο της υγείας, στα πρότυπα του αμερικάνικου συστήματος υγείας, όπου ο καθένας διαμορφώνει τη σχέση του με τις υπηρεσίες υγείας ανάλογα με το βαλάντιό του. Κι όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να έχει πρόσβαση για να γιατρευτεί, ενώ όποιος δεν έχει, θα είναι αποκλεισμένος.

Μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - υπογράμμισε - το κόστος της υγείας θα πέσει ακόμα πιο βαρύ στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καθώς η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα μειώνεται δραστικά και οι πόροι που θα χρειάζονται θα αντλούνται, με διάφορους τρόπους, από τη τσέπη των εργαζομένων και του λαού.

Ταυτόχρονα, θα την πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, οι οποίοι από δημόσιοι υπάλληλοι θα μετατραπούν σε υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, θα κοπούν δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι για την ανατροπή αυτών που γίνονται και την απόκρουση των χειρότερων που έρχονται, χρειάζεται συνεχής αγώνας των εργαζομένων, ο οποίος, για να έχει χειροπιαστά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, πρέπει να πάρει παλλαϊκές διαστάσεις, αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά, στρεφόμενος κατά της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και κάλεσε στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας όχι μόνο να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική απεργία, στις 12 Δεκέμβρη, αλλά και να δώσουν συνέχεια και προοπτική στην πάλη τους, με στόχο ένα άλλο δημόσιο σύστημα δημόσιας υγείας, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Πριν τις ομιλίες της προς τους εργαζόμενους στα αμφιθέατρα των δυο νοσοκομείων, η Αλέκα Παπαρήγα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των διοικήσεων των δυο ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ