Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ο αγώνας για το Ασφαλιστικό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα
Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα
Στη συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε στο Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα στα μέτρα για τις μητέρες που εξήγγειλε ο Β. Μαγγίνας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μέτρα υπέρ της μητρότητας.

Και ξεκαθάρισε πως «η απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να γίνει τώρα, εδώ και τώρα, πριν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η απεργία στις 12 Δεκέμβρη πρέπει να είναι απλώς ένας σταθμός, να μη μείνει τίποτα ανοιχτό. Να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας γενικής πολιτικής απεργίας. Για εμάς έχει σημασία τι θα ακολουθήσει στις 13 Δεκέμβρη και τι θα ακολουθήσει και μετά το πέρασμα αυτού του νόμου στη Βουλή, αν το λαϊκό κίνημα - εμείς αυτό επιδιώκουμε - δεν καταφέρει να το αναχαιτίσει» και ξεκαθάρισε ότι στόχος πρέπει να είναι: «Πρώτο, να μη φτάσει ο νόμος στη Βουλή. Δεύτερο να τον πάρουν πίσω. Εάν περάσει όμως, πρέπει να αντεπιτεθεί ολόκληρο το εργατοϋπαλληλικό κίνημα αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι και η μικρομεσαία αγροτιά».

Αλλωστε, όπως πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους, «πιστεύουμε απόλυτα ότι ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός, μια γενική πανελλαδική απεργία που νεκρώνει τα πάντα και παίρνει πολιτικά πια χαρακτηριστικά εναντίον μιας στρατηγικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια, χτες με το ΠΑΣΟΚ, σήμερα με τη ΝΔ και που και τα δυο κόμματα συμφωνούν με αυτή τη στρατηγική, πιστεύουμε ότι μπορεί να δυσκολέψει, να ματαιώσει και την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αντιμετωπίζονται με παλλαϊκούς αγώνες συντονισμένους και σχεδιασμένους, με επιθετικούς στόχους και διεκδικήσεις και όχι κολλημένος στον τοίχο ο λαός να μετράει τι θα χάσει». Σημείωσε ότι «από τώρα χρειάζεται να αναπτυχθεί πάλη εναντίον του "Καποδίστρια 2", με στόχους επιθετικούς, με θέσεις και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά και της περιφερειακής - ας πούμε - ανάπτυξης.

Εδώ και τώρα να αντιμετωπιστεί και ο εκλογικός νόμος που θα έρθει, ο οποίος έχει σα στόχο να διευκολύνει το πέρασμα ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, από κυβερνήσεις συνεργασίας. Σ' αυτό το αντιλαϊκό παιχνίδι τρέχουν γοργά μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ».

Ακόμα, τόνισε ότι «αντικειμενικά σήμερα ανοίγει μια ολόκληρη βεντάλια προβλημάτων, τα οποία σε τελική ανάλυση πρέπει να οδηγήσουν σε ριζοσπαστικές διεργασίες στο λαό, σε ανακατατάξεις με στόχευση την αποδυνάμωση - πριν απ' όλα - και των δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και όταν λέμε αποδυνάμωση δεν εννοούμε μόνο στην επόμενη εκλογική μάχη, αλλά καθημερινά να αντιπαλεύονται οι θέσεις τους, να αποδυναμώνεται η επιρροή τους και τα ιδεολογήματά τους».

Δεν πρόκειται για μέτρα υπέρ της μητρότητας

Σχετικά με τα μέτρα δήθεν προστασίας της μητρότητας, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «γυναίκες και άνδρες πρέπει να τα απορρίψουν μαζί». Και σημείωσε ότι «αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και τους ρίχνουν το "σάπιο τυρί στη φάκα", ότι σ' αυτά τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης τους προσθέτουν πλασματικό χρόνο πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα ίσχυαν τα τεσσεράμισι χρόνια. Για τρία παιδιά, όχι για την κάθε μητέρα».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «το κυριότερο είναι ότι δεν παίρνονται καθόλου υπόψη οι σοβαρές αρνητικές αλλαγές που έχουν επέλθει την τελευταία εικοσαετία» και ανέφερε το παράδειγμα της πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών στα 40 - 42 χρόνια με εφήβους παιδιά, το οποίο θεωρήθηκε υπερβολικό. Και συμπλήρωσε: «Ξεχνάν ότι σήμερα οι γυναίκες κάνουν παιδιά στα 40. Και στα 50 ένα μεγάλο μέρος των γυναικών έχουν ανήλικα παιδιά».

«Αντίθετα μέτρα πρέπει να έχουμε - είπε - μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών. Μέτρα ολόπλευρης στήριξης της λαϊκής οικογένειας. Ωράριο κανονικό, 35ωρο, 7ωρο. Οταν οι γονείς δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν τους λύνει το ζήτημα ούτε το ολοήμερο σχολείο, που πιο πολύ το κάνανε όχι για να φέρουν αλλαγή στην εκπαίδευση, αλλά για να πείσουν τα νέα ζευγάρια ότι μπορούν να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και κάπου να παρκάρουν τα παιδιά τους».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων, «όλους εκείνους τους παράγοντες που οδηγούν το ζευγάρι να αποφασίζει αυτό αν θα κάνει και πόσα παιδιά και όχι η τσέπη του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ