Τρίτη 12 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΜΠΕΡΝΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Αρμένικη βίζιτα» για ... καθοδήγηση

«Διορθώσεις» στις ελληνικές θέσεις γύρω από ζητήματα που η αμερικανική διπλωματία χαρακτηρίζει «κρίσιμα» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από το περασμένο Σάββατο. Στην ασυνήθιστα μακράς διάρκειας επίσκεψη, ο Νίκολας Μπερνς έγινε δεκτός χτες από τον πρωθυπουργό, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Τα θέματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο έντονα την αμερικανική διπλωματία και για τα οποία ζητούν από τους συμμάχους τους και την Ελλάδα «σιωπή» και σύμπλευση είναι:

  • Ολοκλήρωση της ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων.
  • Δρομολόγηση της εγκατάστασης του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος στην Ευρώπη.
  • Υπονόμευση των ρωσικών προσπαθειών για δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Τα τρία αυτά ζητήματα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν άμεσα την ελληνική εξωτερική πολιτική. Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, έχει άμεση σχέση με την αμερικανική προσπάθεια ελέγχου όλων των δρόμων από τους οποίους μέσω των Βαλκανίων μπορεί να μεταφερθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ήδη από τους Αμερικανούς ότι η ΠΓΔΜ μέχρι την Ανοιξη θα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, έστω κι αν δεν έχει εξευρεθεί κοινά αποδεκτή με την Ελλάδα λύση στο θέμα της ονομασίας. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη, όπως λένε αρμόδιοι διπλωμάτες, οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Δηλώσεις Μπερνς

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ν. Μπερνς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ελληνες δημοσιογράφους, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του τόσο για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, «του οποίου η άποψη για τα Βαλκάνια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ΕΕ», όσο και για την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας, ο Μπερνς δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς γι' αυτά τα ζητήματα, καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη απευθύνει πρόσκληση για ένταξη», και τοποθέτησε τις σχετικές αποφάσεις στο διάστημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλη του 2008. «Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δε χρειάζεται να παρεμβληθούν και πιστεύουν ότι θα ήταν καλό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να έχουν απευθείας επικοινωνία. Στηρίζουμε το έργο του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να "πέσει η θερμοκρασία" και να προχωρήσει η διαδικασία Νίμιτς, να δούμε εάν μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi, και όχι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ, στηρίζοντας δημόσια τη μία λύση ή την άλλη», δήλωσε ο Μπερνς.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο Μπερνς παραδέχτηκε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευτές, τους οποίους το ΝΑΤΟ ζητεί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν.

Υπενθύμιση δεσμεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Μπερνς, υπενθυμίζοντας τους συμμαχικούς δεσμούς αλλά και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι του ΝΑΤΟ, άσκησε πίεση για προσφορά ελληνικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός υφυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας επανέλαβε έντονα το ενδιαφέρον των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών για την απρόσκοπτη υλοποίηση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι Αμερικανοί μεθοδεύουν την ένταξη και των νέων οπλικών αντιβαλλιστικών συστημάτων, τα οποία σκοπεύουν να εγκαταστήσουν (πουλήσουν) σε όσες περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορέσουν...

Χτες, ο Νίκολας Μπερνς, γνωστός και από τη θητεία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε ομιλία του με αφορμή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, υπενθύμισε τους δεσμούς εξάρτησης της Αθήνας, από την αμερικανική «βοήθεια». Αυτήν την υπενθύμιση, άλλωστε, επανέλαβε ο Νίκολας Μπερνς χτες στον πρωθυπουργό και τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με τα οποία συναντήθηκε. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και σήμερα στις συναντήσεις που σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί θα έχει με τους υπουργούς δημόσιας τάξης και ανάπτυξης.

Οπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η σημερινή συνάντηση του Νίκολας Μπερνς με τον υπουργό ανάπτυξης Δ. Σιούφα, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ο Αμερικανός υφυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την απαίτηση που και δημόσια έχει εκφράσει η Ουάσιγκτον για ελληνική συμμετοχή στην προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας ρωσικού μονοπωλίου στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αυτή η αμερικανική απαίτηση, πρέπει να σημειωθεί, δε συνάδει με τις πρόσφατες ελληνορωσικές ενεργειακές συμφωνίες, τις οποίες έχει υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σκληρές» κουβέντες από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ(2007-11-30 00:00:00.0)
Εκδηλη αμηχανία στη νέα πρόκληση των ΗΠΑ(2007-11-16 00:00:00.0)
Ο δικαιολογημένος θαυμασμός του Ν. Μπερνς(2007-06-12 00:00:00.0)
Οδηγίες προς συμμάχους(2006-02-02 00:00:00.0)
Οι αμερικανικές προτεραιότητες στην Ευρώπη(2001-08-02 00:00:00.0)
Σε ρόλο "γιες μεν" η Νομαρχία(1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ