Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΜΠΕΡΝΣ
Οι αμερικανικές προτεραιότητες στην Ευρώπη

Την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη σκιαγράφησε προχθές, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο αποχωρών πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, που αναλαμβάνει πρέσβης της χώρας του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ως προτεραιότητές του, έθεσε την ειρήνη στα Βαλκάνια, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη του αμυντικού πυραυλικού συστήματος, τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, τις οποίες χαρακτήρισε «μερικές φορές δύσκολες και πάντα μια πρόκληση» και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των Ευρωπαίων συμμάχων, ενώ υποστήριξε ότι η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να εξοικειωθεί με τους νέους κινδύνους που εγκυμονούν τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Για την ευρωάμυνα, ο Ν. Μπερνς δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει πολύ προσεκτικά στην υλοποίηση της αμυντικής της πολιτικής με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών του ΝΑΤΟ και των δεσμών ΗΠΑ - Ευρώπης. Ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν ως ηγέτιδα δύναμη στο εσωτερικό της Συμμαχίας, αλλά και ταυτόχρονα να συνεργάζονται αρμονικά με όλα τα κράτη - μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η θητεία του στην Ελλάδα τον βοήθησε να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η συνεργασία αυτή με κάθε χώρα που συμμετέχει στις διεργασίες του ΝΑΤΟ.

Τον Ν. Μπερνς παρουσίασε ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, που εκθείασε το έργο του και όλη τη διπλωματική του σταδιοδρομία.

Αντικαταστάτης του Ν. Μπερνς στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θα είναι ο διπλωμάτης Τομ Μίλερ, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί το Σεπτέμβρη και να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι τις αρχές Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ