Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΙΛΟ
Συνάντηση στη Ρόδο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην ΠΓΔΜ, εμφανίστηκαν χτες στη Ρόδο όπου συναντήθηκαν, οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας που έχει ο Αλβανός αξιωματούχος στις βαλκανικές πρωτεύουσες, καθώς η Αλβανία κατέχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στα Βαλκάνια.

Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αλβανική κυβέρνηση - καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης - έχει τηρήσει μετριοπαθή, ευρωπαϊκή στάση, ενώ ως πολύ σημαντικό αναγνώρισε το γεγονός ότι οι βαλκανικές χώρες πέτυχαν να διαμορφώσουν κοινές θέσεις για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης αυτής, θέσεις οι οποίες συνοψίζονται στο σεβασμό του απαραβίαστου των συνόρων, της καταδίκης των ενεργειών των εξτρεμιστών, και της επίλυσης των προβλημάτων της περιοχής σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον Αλβανό ομόλογό του και το ζήτημα της διαδικασίας νομιμοποίησης των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Μίλο χαρακτήρισε ιδιαίτερα παραγωγικές και χρήσιμες τις συνομιλίες που είχε με τον Γ. Παπανδρέου. Εκανε λόγο για ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ελπίδα για εξεύρεση συμβιβασμού σύντομα. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα του μετά τις πρόσφατες εκλογές και τόνισε ότι πιστεύει πως και η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας.

«Δεν υπάρχει για μας άλλη εναλλακτική λύση από το να διατηρούμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αλβανός ΥΠΕΞ. Επιπλέον, χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη βοήθεια που η ελληνική πλευρά έχει προσφέρει στην Αλβανία τα τελευταία δέκα χρόνια, περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία και τους πολιτικούς της θεσμούς.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Γ. Παπανδρέου, ο Αλβανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη διαδικασία νομιμοποίησης των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα. «Αποτελούν», όπως είπε, «μια ισχυρή γέφυρα για τις διμερείς σχέσεις. Αντιστοίχως, ισχυρή γέφυρα αποτελεί η ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία». Ο κ. Μίλο ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα βοηθά σημαντικά τη χώρα του στην πορεία της προς την ενσωμάτωσή της στην Ενωμένη Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ