Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με πλούσιο αντιλαϊκό απολογισμό στο συνέδριο

Δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα συμβιβασμό στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική διαμηνύει ο Κ. Σημίτης, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με κομματικά στελέχη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με επίδειξη έργων και πλούσιο αντιλαϊκό απολογισμό που θα τον καταξιώνουν ως «αναντικατάστατο», στα μάτια των μεγάλων αφεντικών, διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σκοπεύει να πάει στο συνέδριο ο Κ. Σημίτης. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει την ενδεχόμενη ενίσχυσή του στο συνέδριο ως «εν λευκώ εξουσιοδότηση» της κοινωνίας για να προχωρήσει «χωρίς συμβιβασμούς» και να δώσει νέα ώθηση στην αντιλαϊκή επίθεση.

Εχοντας σαφή επίγνωση ότι το συνέδριο δε θα κριθεί σε επίπεδο αναμέτρησης κομματικών μηχανισμών, αλλά κυρίως από το γενικότερο κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία - και το οποίο βέβαια διαμορφώνουν οι βαρόνοι των ΜΜΕ - ο πρωθυπουργός θέλει να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αξιώσεων της πλουτοκρατίας εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξή τους.

Την παραμονή της αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές ο Κ. Σημίτης φρόντισε να τους στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να δεχτώ κανένα συμβιβασμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής». Τη θέση αυτή εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και διοχετεύτηκε προς τα έξω από το Μ. Μαξίμου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις «ανησυχίες» που διατυπώθηκαν μόλις προχτές από την ηγεσία του ΣΕΒ μήπως και οι αποφάσεις του συνέδριου έχουν «ανεπιθύμητες» επιπτώσεις σε βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο Κ. Σημίτης έχει πειστεί από τον κύκλο των επαφών που έκανε με τα κομματικά στελέχη ότι δεν υπάρχει κάποια «απειλή» από τις «εναλλακτικές προτάσεις» τους που να πλειοδοτούν σε «κοινωνική ευαισθησία».

Ο Κ. Σημίτης, που αναχωρεί σήμερα για τις διακοπές του στη Σίφνο, έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα κρίσιμα ζητήματα από τα οποία θεωρεί ότι κρίνεται το πολιτικό κλίμα αλλά και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ως τέτοια ζητήματα θεωρεί την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, της ΕΤΒΑ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά και την επίσπευση για την «απελευθέρωση των αγορών» (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές), κ.α... Ως «αντίβαρο», προκειμένου να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των λαϊκών στρωμάτων, θα επαναληφθεί η καθιερωμένη, πλέον, πλύση εγκεφάλου με το «κοινωνικό πακέτο» για τους «οικονομικά ασθενέστερους», το οποίο έχει ήδη προσδιοριστεί στο 1,5 τρισ. δρχ. για την... επόμενη τριετία και εξαγγέλλεται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ. Στο ίδιο πακέτο «κοινωνικής πολιτικής» περιλαμβάνεται και η «καταπολέμηση της ανεργίας», με την παροχή βέβαια κινήτρων στο κεφάλαιο.

Ο Κ. Σημίτης κουβαλάει στις αποσκευές των διακοπών τα σημειώματα όλων των υπουργών και στη βάση αυτών θα καταλήξει σε αποφάσεις, οι οποίες θα φανούν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στις 31 Αυγούστου και κυρίως στην ομιλία του στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη. «Μετά τις διακοπές μάς περιμένει πολλή δουλειά» φέρεται ότι είπε κατά τη συνάντησή του με τον Π. Ευθυμίου, με την οποία έκλεισε τον κύκλο των επαφών του με υπουργούς και κομματικά στελέχη. Εξερχόμενος ο Π. Ευθυμίου προσπάθησε να δώσει «ορίζοντα τριετίας» στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Σπουργικού Συμβουλίου μετά τις διακοπές θα συζητηθούν τα θέματα παιδείας «για τις επόμενες χρονιές μέχρι το 2004». Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα «επικυρώσει για άλλη μια φορά τον Κ Σημίτη ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», αλλά και την «πλειοψηφική παρουσία των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία»(!). Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός απάντησε ότι δεν έχει τόση σημασία η προσωπική συμμετοχή, όσο η συμμετοχή στην παραγωγή πολιτικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, από τη Ρόδο που βρίσκεται για επαφές με τον Αλβανό ομόλογό του, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα στις δύσκολες στιγμές να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα. «Το Συνέδριο», είπε, «θα δώσει μια νέα δυναμική, στις θέσεις, το πρόγραμμα, την αποτελεσματικότητα της παράταξής μας και κατ' επέκταση της κυβέρνησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροχιοδεικτικές βολές ενόψει συνεδρίου (2001-08-08 00:00:00.0)
Το συνέδριο αφετηρία αντιλαϊκής επίθεσης (2001-07-26 00:00:00.0)
Αναταραχή με βιτρίνα την... ψυχραιμία (2001-06-20 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ο έλεγχος του συνέδριου (1996-06-07 00:00:00.0)
"Ηρεμία" για να "αποδώσουν" οι εξαγγελίες (1996-06-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ