Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Σεισμικές αντιπαραθέσεις σεισμολόγων

Οι σεισμοί, όπως αυτοί που έγιναν τελευταία στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, φέρνουν στην επιφάνεια, κάθε φορά, εγκληματικές υστερήσεις της πολιτείας, παραλείψεις, κακοτεχνίες και παραβιάσεις και αυτών ακόμη των ισχνών κανονισμών και διατάξεων.

Οι σεισμοί, όμως, συνοδεύονται, παραδοσιακά πια, από την εμφύλια διαμάχη, ορισμένων, τουλάχιστον, σεισμολόγων. Καθ' όλα άξιοι επιστήμονες, αντί να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν τις έρευνες, τη γνώση και την πείρα τους, για τις χθόνιες δυνάμεις, εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες. Και παρουσιάζονται στα κανάλια με ύφος απόλυτο, με ύφος υποτιμητικό για τους «άλλους», με ύφος υπεράσπισης της δικής τους απόλυτης αλήθειας και αγνόησης άλλων μεθόδων και άλλων αναζητήσεων.

Αμέσως μετά την κάθε σεισμική διέγερση, βγαίνουν στην αρχή σεμνά και συγκρατημένα: «Δε θα μιλήσω τώρα», δηλώνουν. Και πριν τελειώσει η αυτοδέσμευσή τους, γίνονται λαλίστατοι, με την παρότρυνση και των Μέσων λαϊκισμού, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι όταν θα μιλήσουν θα πουν αυτά που συνέχεια εκτοξεύουν οι μεν, κατά των δε.

Ενισχύουν έτσι την ασάφεια, μετατοπίζοντάς τη στον ομότεχνο, που με τη σειρά του, άλλοτε με «εύγλωττες» σιωπές, άλλοτε με αποσπασματικές αναφορές, επιχειρεί να αντιστρέψει. Με την τακτική αυτή, αντί να βοηθήσουν στην ενημέρωση, προκαλούν ανησυχίες.

Οι επιστήμονες έχουν ασφαλώς δικαίωμα και υποχρέωση να διασταυρώνουν, στο «εργαστήριο» τις απόψεις τους, όσο διαφορετικές και αντίθετες και αν είναι μεταξύ τους, πράγμα που αποτελεί και προωθητικό παράγοντα για την έρευνα.

Η δημοσιοποίηση όμως «κατά μόνας» απόψεων, σ' έναν τέτοιο ευαίσθητο τομέα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Αλλωστε, οι περισσότεροι - από τους συμφωνούντες - διαφωνούντες - στη μόνη διαπίστωση που καταλήγουν είναι, ότι «προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρχει μακροπρόθεσμη, ή και βραχύτερη, πρόβλεψη σεισμών».

Και ας παίρνουν υπόψη τους και τις εμπειρικές... προβλέψεις, όπως του φίλου μου ψαρά, του Πανάγου, σύμφωνα με τις οποίες: «Αυτές τις μέρες είχαν τρελαθεί τα ψάρια, γύρω από τη Σκύρο».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΙΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ