Πέμπτη 2 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ
Ο αχός συνεχίζεται

Διαδηλωτές στη Φραγκφούρτη Γερμανίας διαμαρτύρονται για τα γεγονότα της Γένοβας

Associated Press

Διαδηλωτές στη Φραγκφούρτη Γερμανίας διαμαρτύρονται για τα γεγονότα της Γένοβας
ΡΩΜΗ.-

Τα απίστευτα εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στη χώρα του Γκαριμπάλντι. Χτες, η ιταλική δικαιοσύνη έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ντοκουμέντα ώστε να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στους δρόμους της Γένοβας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ». Αραγε τι έγιναν αυτά που απέσπασε η ιταλική αστυνομία με την εισβολή της στο Κέντρο Τύπου, φιλμ, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα;

Μάλλον παραμένουν στην κατοχή της αστυνομίας... όμως το να παραδοθεί στις ανακριτικές αρχές όλο το υλικό που βρίσκεται στην κατοχή δημοσιογράφων, όχι μόνο είναι πρωτάκουστο, αλλά προκαλεί και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τα κίνητρα αυτής της ενέργειας, που ενδέχεται να κρύβει δόλο παρά επιμονή για απόδοσης δικαιοσύνης. Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις.

Ηδη πολλά ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έλαβαν τις τελευταίες ημέρες εντολή των δικαστικών αρχών να χορηγήσουν φωτογραφίες ή βίντεο που τράβηξαν οι απεσταλμένοι τους στον τόπο των επεισοδίων στο διάστημα 20-22 Ιουλίου. Το σκεπτικό που διατυπώνεται είναι ότι το εν λόγω υλικό είναι απαραίτητο για την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται σχετικά με τη δολοφονία του 23χρονου διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, αλλά και τους τραυματισμούς 231 ατόμων, διαδηλωτών, μελών των αστυνομικών δυνάμεων και δημοσιογράφων. Πάντως, υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι οι αρχές διαθέτουν ήδη ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, πρόσθεσε όμως ότι οι ανακριτές «χρειάζονται βεβαίως και το υλικό των ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να διασφαλίσουν την αλήθεια».

Εν τω μεταξύ έγινε χτες στην ιταλική Γερουσία η συζήτηση επί της προτάσεως μομφής που υποβλήθηκε κατά του υπουργού Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζιόλα από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση για τα γεγονότα της Γένοβας. Οπως ορθώς είχαν προβλέψει τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι η διαδικασία στην Ανω ιταλική Βουλή θα είναι τυπική, η πρόταση απορρίφθηκε και ο Κλαούντιο Σκατζιόλα παραμένει στον υπουργικό του θώκο.

Πάντως, το ιταλικό Κοινοβούλιο μετά από συμβιβασμό με την αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή τον κεντροαριστερό συνασπισμό της «Ελιάς», αποφάσισε να συσταθεί διερευνητική επιτροπή, με τη συμμετοχή 18 Γερουσιαστών και 18 Βουλευτών, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για την αστυνομική βία και τα μέτρα καταστολής στη Γένοβα. Ηδη προχθές το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κάρλο Τζουλιάνι φώναζε, «θα σε σκοτώσω». Τα πορίσματα της επιτροπής θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες

Παράλληλα, η έρευνα που διεξήγαγαν αξιωματούχοι του υπουργείου Δημοσίας Τάξης της Ιταλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία της ιταλικής αστυνομίας πρέπει να αποπεμφθεί. Τα παραπάνω αποκάλυψαν ιταλικές εφημερίδες, που υποστηρίζουν το πόρισμα της έρευνας παραδόθηκε στον υπουργό Εσωτερικών την Πέμπτη. Οι κατηγορίες αφορούν τόσο τα επεισόδια όσο και την αψυχολόγητη επιδρομή στο Αρχηγείου του Κοινωνικού Φόρουμ.

Στο Αμστερνταμ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδήλωση έξω από το προξενείο της Ιταλίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία στη διάρκεια των γεγονότων της Γένοβας. Την ίδια ώρα δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών έναν 43χρονο Ιταλό ακτιβιστή που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Γκέτεμποργκ κατά τη διάρκεια της Συνόδου της ΕΕ.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στη Γερμανία, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Ρενάτο Ρουτζιέρο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», διαμαρτυρήθηκε τόσο για τη στάση της ιταλικής αστυνομίας, ζητώντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όσο και απαίτησε την αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στην Ιταλία για πέντε χρόνια για 50 Γερμανούς υπηκόους που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις της Γένοβας.

Ανακοίνωση των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης

«Στη Γένοβα, μια ιστορική και εργατική πόλη, δεν άντεξε η "δημοκρατία" των εκμεταλλευτών ν' ακούσει τα επιχειρήματα και τις λύσεις στα προβλήματα που φέρνουν φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση και ναρκωτικά», τονίζεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ξέσπασμα Οργής».

Το άλικο αίμα του Κάρλο Τζουλιάνι και της Γαλλίδας διαδηλώτριας, επισημαίνεται «βάψανε ανεξίτηλα τις αποφάσεις των "8"... ξεσκεπάστηκε η βαρβαρότητα της ΕΕ και του Μπερλουσκόνι. Ο Μπερλουσκόνι αναδείχτηκε άξιος συνεχιστής της εγκληματικής πολιτικής του Ντ' Αλέμα και αντικατέστησε τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ στο "ΚΛΙΝΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΕ"».

Επίσης εκφράζεται η οργή των συνταξιούχων της πόλης για τις αποφάσεις των εκπροσώπων των πλουτοκρατών και την πεποίθηση ότι δε θα λυγίσουν τους λαούς με τα όπλα. Τα γεγονότα της Γένοβας, καταλήγει η ανακοίνωση, δυναμώνουν περισσότερο τη λαϊκή πάλη και την προσπάθεια συνένωσης εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων για την ανατροπή των αντιλαϊκών επιλογών των πλουτοκρατών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλαούντιο Σκατζιόλα (2001-08-05 00:00:00.0)
Ομολόγησε η κυβέρνηση! (2001-07-27 00:00:00.0)
Μαρτυρία εξ Ιταλίας (2001-07-26 00:00:00.0)
Οργή, προβληματισμός και καταγγελίες από αντιπολίτευση και ΜΜΕ (2001-07-24 00:00:00.0)
Πρόσωπο με πρόσωπο (2001-07-20 00:00:00.0)
Το θερμόμετρο της έντασης χτυπά κόκκινο (2001-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ