Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ
Ομολόγησε η κυβέρνηση!
  • Την παρουσία ελληνικών αξιωματικών στο κέντρο επιχειρήσεων της Γένοβας, καθώς και τις επισκέψεις Ιταλών αξιωματούχων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χτες ο Μ. Χρυσοχοΐδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Ορέστης Κολοζώφ: Δημιουργούν ένα ευρωπαϊκό αστυνομικό κράτος!

Ακρως αποκαλυπτική, τόσο για το ρόλο των ελληνικών αστυνομικών αρχών στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα της Γένοβας, όσο και το εύρος και το μέγεθος των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο αστυνομικό κράτος που οικοδομείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν η χτεσινή ενημέρωση που παρείχε στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παραδέχτηκε και τις επαφές που προηγήθηκαν ανάμεσα σε ιταλικές και ελληνικές αρχές, καθώς και την παρουσία Ελλήνων αξιωματικών στο κέντρο επιχειρήσεων της Γένοβας! Από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλιτεύτηκε χτες η απουσία εκπροσώπων της ΕΥΠ από την ενημέρωση, ενώ ζητήθηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Μια ευθεία ομολογία των όσων γραφτήκανε στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε η χτεσινή ενημέρωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξε σειρά επαφών ανάμεσα στις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές, ενόψει των διαδηλώσεων της Γένοβας, σημειώνοντας πως «οι Ιταλοί ήθελαν πράγματι μια πολύ στενή συνεργασία και την εννοούσαν όσο το δυνατό αποτελεσματική», ενώ επίσης παραδέχτηκε την επίσκεψη κλιμακίων των ιταλικών αρχών στην Ελλάδα. Επίσης, παραδέχτηκε την παρουσία κλιμακίου Ελλήνων αξιωματικών της Αστυνομίας στη Γένοβα. Συγκεκριμένα μετέβησαν τρεις αξιωματικοί οι Λ.Τζώλης, Γ.Τσουνάκης και Χ. Γαζέτας, ενώ στην ιταλική πόλη βρίσκονταν και ο μόνιμος σύνδεσμος της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφάλειας Γ. Μπουλούγαρης. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής ότι οι Ελληνες αξιωματικοί «απλώς παρακολουθούσαν» τις εξελίξεις και ενημερώνονταν από τις ιταλικές αρχές τονίζοντας ότι «δεν είχαν καμιά επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Ιταλοί καραμπινιέροι ελέγχουν τις αποσκευές διαδηλωτών μελών του ΚΚΕ την Ανκόνα
Ιταλοί καραμπινιέροι ελέγχουν τις αποσκευές διαδηλωτών μελών του ΚΚΕ την Ανκόνα
Επιχειρώντας να υπερασπίσει την τακτική της κυβέρνησης ο υπουργός Δ.Τάξης, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο των ισχυόντων συμφωνιών ασφάλειας της ΕΕ, «οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται τηρούμενης της εθνικής νομοθεσίας», λέγοντας ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την παροχή προσωπικών δεδομένων αν και «σε κάποιες άλλες χώρες επιτρέπεται να δίνονται αυτά τα στοιχεία». Ο Μ.Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε επίσης στο να δηλώσει αναφορικά με τις δραστηριότητες των ελληνικών αρχών ότι «είναι πλήρως εξασφαλισμένη και η νομιμότητα στην όποια δράση», λέγοντας ότι δεν παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές «κανένα όνομα, καμιά λίστα».

Οσον αφορά την επίθεση των Ιταλών αστυνομικών εναντίον των διαδηλωτών στο ελληνικό πλοίο στο λιμάνι της Γένοβας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις και για το λόγο αυτό είπε, «θα απευθυνθώ στο συνάδελφό μου στο γιατί υπήρξε αυτή η συμπεριφορά από τις ιταλικές αρχές».

Την εκτίμηση ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε όσα γραφτήκανε τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ στην παρέμβασή του, τονίζοντας πως «το μόνο για το οποίο επιμένει η κυβέρνηση είναι το ότι δε δόθηκαν λίστες με ονόματα». Το τι θεωρείται έγκλημα «είναι το μεγάλο ερωτηματικό», τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ δηλαδή «ποιες θεωρούμε εγκληματικές ενέργειες;». «Το να καταλάβουν πολίτες ενός κράτους ένα υπουργείο είναι εγκληματική ενέργεια. Τα ονόματα αυτών δίνονται;», αναρωτήθηκε, ρητορικά, σημειώνοντας ότι «πιστεύω πως ναι». Κάλεσε μάλιστα το υπουργό Δημόσιας Τάξης να «μην ορκίζεστε» αφού «αυτές οι υπηρεσίες έχουν και τα «οφ δι ρέκορντ»».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι «η ενημέρωση δεν είναι πλήρης», αφού εμπλεκόμενες με τα όσα συνέβησαν στη Γένοβα «δεν είναι μόνο οι αστυνομικές αρχές. Εδώ υπάρχουν κι άλλες υπηρεσίες που έχει γραφτεί ότι συνεργαστήκανε με υπηρεσίες των ιταλικών αρχών. Χρειάζεται να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση και να μας δοθούν πλήρη στοιχεία».

Ο Ορέστης Κολοζώφ χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το ότι αναπτύχθηκε τέτοιου είδους συνεργασία, αφού όπως είπε απορρέει από όσα έχουν συμφωνηθεί τονίζοντας πως η ουσία είναι στο ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να δεσμεύεται σε αυτά τα πράγματα». Μάλιστα, αναφερόμενος στο εύρος της συνεργασίας ελληνικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφάλειας, έθεσε το ερώτημα: «Η Ευρωπόολ δεν έχει στοιχεία από τις δικές μας υπηρεσίες; Οι δικοί μας αξιωματικοί δε θα βοήθησαν με την περίπτωση της Γένοβας; Η Ιντερπόλ δεν ασχολήθηκε;»

Καταθέτοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως «μεγάλωσε η πεποίθησή μας ότι έχουν δοθεί και λίστες», ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι «έπρεπε με ειλικρίνεια να ψάξετε τις υπηρεσίες σας». Παράλληλα, τόνισε αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνολικά ότι «λειτουργήσατε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων που συνυπογράψατε» και «είστε τροφοδότης των κεντρικών υπηρεσιών της ΕΕ». Μάλιστα, σχολιάζοντας τις ισχύουσες συμφωνίες επισήμανε ότι «προβλέπουν οι ελληνικές αρχές να τροφοδοτούν τις ευρωπαϊκούς υπηρεσίες από τα εθνικά αρχεία. Ποια είναι αυτά; Εκείνα που φτιάχνονται όταν βιντεοσκοπούνται οι διαδηλώσεις των εργαζόμενων;».

Ο Ορέστης Κολοζώφ κατέληξε λέγοντας ότι «στόχος είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αυτά τα πλαίσια προσπαθεί η κυβέρνηση να εναρμονιστεί», προσθέτοντας ότι γι' αυτό προχώρησε και στην ψήφιση του περίφημου «τρομονόμου».

Αποκαλυπτικός ήταν στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Κοτσώνης που υποστήριξε πως «δε θα πρέπει η κυβέρνηση να έρθει απολογούμενη για αποφάσεις που έχει υπογράψει με τα 14 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αφού «είναι φυσικό να δημιουργηθεί και μια κοινή πολιτική ασφάλειας», τονίζοντας πως «ακόμα κι αν είχαν δοθεί κάποια στοιχεία είναι μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας των ευρωπαϊκών αστυνομιών και βέβαια αυτό που θα επεκταθεί»! Μάλιστα κατηγόρησε το Συνασπισμό ότι «έθεσε θέμα ορθότητας του θεσμικού πλαισίου της συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Επιχειρώντας να υποβαθμίσει την έκταση της συνεργασίας ιταλικών και ελληνικών αρχών σημείωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι λήφτηκαν μέτρα εναντίον των οργανωμένων οπαδών», αλλά μέτρα που οφείλονται στο ότι στους Ελληνες διαδηλωτές «παρεισφρήσανε ορισμένα ακραία στοιχεία»! «Δεν υπήρχε δράση των αρχών έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας που απορρέει από τις σχέσεις μας με την ΕΕ», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ Αλεξ. Λυκουρέζος έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας να πληροφορηθεί η επιτροπή «αν αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι ο αρχηγός της Ιταλικής Αστυνομίας έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ελληνική Αστυνομία» και «αν ήρθε, γιατί ήρθε και τι έκανε» καθώς και αν «επισκέφθηκαν στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας την ελληνική αστυνομία;». Η απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ήταν ότι «οι Ιταλοί έρχονται και συνεργάζονται με την ελληνική δημόσια ασφάλεια στα θέματα των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δόλια, προβοκατόρικη και αντιδημοκρατική νοοτροπία», τονίζοντας ότι η υπόθεση «είναι θέμα πρωθυπουργού. Ο κ. Σημίτης οφείλει να τοποθετηθεί ευθέως». Κατέληξε λέγοντας ότι «ζητάμε έλεγχο και ενημέρωση για το αν λειτούργησε μηχανισμός παρακολούθησης δεδομένων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, πάντως, σημείωσε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας ιταλικών και ελληνικών αρχών ήταν εκτός της συνθήκης Σέγκεν και των Συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι δεν ευθύνονται οι κατευθύνσεις και οι αρχές ασφάλειας της ΕΕ για όσα συνέβησαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ