Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο ο έλεγχος του συνέδριου

Πρόβα συμμαχιών και καταγραφής δυνάμεων, η εκλογή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Εντείνονται οι προετοιμασίες και οι αντιπαραθέσεις των αντιμαχόμενων ομάδων στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης διαδικασίας ανάδειξης των 4.500 συνέδρων την ερχόμενη και την επόμενη Κυριακή.

Η πλευρά του Κ. Σημίτη επιχειρεί να επηρεάσει την κομματική βάση αξιοποιώντας τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική και τις προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες. Παράλληλα δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είτε θέτοντας διαρκώς εκβιαστικά διλήμματα ("Σημίτης ή τίποτα", "αντιπρόεδρος ή παραίτηση", κ.ά.) είτε κάνοντας επίδειξη δύναμης με κινήσεις σε γενικότερο επίπεδο, όπως αυτή των οκτώ ευρωβουλευτών. Η ομάδα Σημίτη επισείει επίσης τα ανυπέρβλητα συνταγματικού χαρακτήρα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αντιπρόεδρος ο Κ. Σημίτης, όπως σε ποιον θα ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές, κλπ.

Από την πλευρά της η ομάδα του Α. Τσοχατζόπουλου αξιοποιεί τις ευνοϊκές γι' αυτήν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το ΕΓ και την ΚΕ για θεσμοθέτηση αντιπροέδρου και συγκεντρώνει την προσοχή στον έλεγχο του σώματος των συνέδρων. Παράλληλα επιχειρεί να αποκρούσει την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη προπαγάνδα του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ".

Στα πλαίσια της καταγραφής συσχετισμών και επίδειξης δυνάμεων αλλά και απόπειρας σύναψης συμμαχιών μεταξύ των ομάδων, κινήθηκε η χτεσινή ψηφοφορία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των έξι κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Πρώτος σε αριθμό ψήφων εκλέχθηκε ο προσκείμενος στον Γερ. Αρσένη, βουλευτής Δ. Γεωργακόπουλος,ο οποίος προφανώς υποστηρίχτηκε και από τους προσκείμενους στον Α. Τσοχατζόπουλο, ενώ δεύτερος ήρθε ο προσκείμενος στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Χαραλάμπους.Ακουλούθησαν οι προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη Β. Μπρακατσούλας, Γ. Ζαφειρόπουλος και Β. Κεδίκογλου.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, εμφανίστηκε αισιόδοξος "πως μετά το συνέδριο όλοι εδώ, εννοώ στο ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πιο ισχυρό απ' όλες αυτές τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,που συναντήθηκε και αυτός με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε ότι το συνέδριο θα αποφασίσει για το αν θα θεσπισθεί ή όχι θέση αντιπροέδρου, ενώ διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για αυτή τη θέση.

Ο Α. Παπανδρέου, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, συνέχισε και χτες τον κύκλο των επαφών του με ηγετικά στελέχη και συναντήθηκε με τους Γ. Χαραλαμπόπουλο και Γ. Καψή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ