Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στου κουφού την πόρτα...

Βοήθεια από ΗΠΑ και ΕΕ, (ξανα)ζητά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση

Σε συμμάχους και εταίρους προσφεύγει για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση, με τη φρούδα ελπίδα να βρει συμπαράσταση και βοήθεια για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική πρόκληση. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος της νήσου Γαύδου που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης, θορύβησε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται πως η Αγκυρα, επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος, όχι του Αιγαίου αλλά ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η νέα τουρκική απαίτηση στη Γαύδο, η οποία αποκτά επικίνδυνη διάσταση καθώς από χτες η Τουρκία εισέρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένης απ' ό,τι φαίνεται, περιόδου κυβερνητικής αστάθειας, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης στο Μέγαρου Μαξίμου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, μετους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και Αμυνας Γερ. Αρσένη. Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι την προσεχή Δευτέρα θα συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ υπό τη νέα του σύνθεση (δε θα συμμετέχει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων) το οποίο θα ασχοληθεί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους οποίους θα παραθέσει γεύμα. Η παράσταση προς τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Επίσης, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αποφασίστηκε να κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα προκειμένου να επιδοθεί η ελληνική διαμαρτυρία για τις "νέες απαράδεκτες" αξιώσεις της Αγκυρας, οι οποίες "υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την προσέγγιση" των δύο χωρών. Ο κύκλος των ελληνικών αντιδράσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, θα κλείσει με σειρά επιστολών του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ρωσίας, με τις οποίες θα υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που δημιουργεί η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η σκέψη για οξύτερες αντιδράσεις εγκαταλείφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης που αρχίζει να διαμορφώνεται στην Τουρκία. Η αστάθεια, άλλωστε, που διακρίνει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ ως άλλοθι όταν απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση μια συμπεριφορά, απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα διευκολύνει τις "δυτικόστροφες" πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα.

Στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αγκυρα επέρριψε, με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τη νέα ένταση που δημιουργήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το θέμα της Γαύδου. "Είναι καιρός, δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι Τούρκοι πρωθυπουργοί να μάθουν ότι γνώμονας της δράσης τους δεν μπορεί να είναι ούτε οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις της Τουρκίας, ούτε οι πιέσεις των στρατηγών. Η Ελλάδα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι συσπειρωμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση. Ματαιοπονεί ο κ. Γιλμάζ και οποιοσδήποτε άλλος έχει βλέψεις σε ελληνικά εδάφη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ