Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξαγγελίες σε ... επανάληψη

Εξαγγελίες για την παραπέρα στήριξη των ντόπιων και ξένων επιχειρήσεων στην προσπάθεια διείσδυσης και εκμετάλλευσης της βαλκανικής αγοράς, έκανε ουσιαστικά χτες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Προσδιορίζοντας το ρόλο που πρέπει να παίξει η Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι αποτελεί προνομιακό χώρο, όπου μπορεί να διαμορφωθεί ένα δυαδικό πρότυπο επενδυτικής συμπεριφοράς των ξένων επιχειρήσεων με μητροπολιτικό κέντρο τη Θεσσαλονίκη.

Οπως ανέφερε η Ελλάδα, που δε διαθέτει πια το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους εργασίας, μπορεί να προσελκύσει μεγάλες ξένες επιχειρήσεις για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και υπηρεσιών και οι βαλκανικές χώρες για επενδύσεις εντάσεως εργασίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ωφεληθεί η χώρα μας από το άνοιγμα των βαλκανικών οικονομιών, που ξεκίνησε από το 1989 και περιλαμβάνει μια αγορά 50 εκ. καταναλωτών, θεωρεί ο Κ. Σημίτης τη λήξη της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, που σήμερα επικρατεί στις βαλκανικές χώρες και τη στήριξη από τη χώρα μας των επιλογών των χωρών της Βαλκανικής για προσέγγιση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης οικονομικής υποταγής των βαλκανικών χωρών, ή όπως την ονομάζουν "την ευρύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία", ο πρωθυπουργός θεώρησε αναγκαία τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιστημόνων και στελεχών στα Βαλκάνια, μέσα από κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα, στα πλαίσια όπως τη χαρακτήρισε μιας Διαβαλκανικής Εκπαιδευτικής Συνεργασίας.

Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου πλέγματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το οποίο, σε συνδυασμό με τη μείζονα βιομηχανική ζώνη θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακό πόλο στα Βαλκάνια. Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε την ίδρυση ενός Διαβαλκανικού Κέντρου Τεχνολογικής Συνεργασίας, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το οποίο, όπως είπε, θα υποβοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής σε όλες τις βαλκανικές χώρες και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.

Πιο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη στάθηκε γενικόλογα στη νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία αφορά την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση της Γ Φάσης της βιομηχανικής περιοχής, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τις μεγάλες επενδύσεις που, όπως είπε, πραγματοποιούνται στη Χαλκιδική με τη μονάδα Χρυσού και στη Θεσσαλονίκη με τη μονάδα πολυπροπυλενίου της ΕΚΟ.

Μεγάλα έργα που ποτέ δεν υλοποιούνται

Για άλλη μια φορά οι Θεσσαλονικείς άκουσαν να εξαγγέλλονται τα ήδη πολυεξαγγελμένα μεγάλα έργα. Ο πρωθυπουργός γενικόλογα και χωρίς να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεγάλων έργων εξήγγειλε: Την Εγνατία Οδό, το Μετρό, το αεροδρόμιο, το Λιμάνι, την υποθαλάσσια αρτηρία κλπ. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η χρηματοδότηση για το αεροδρόμιο και το Λιμένα θα επιδιωχτεί μέσω ανταποδοτικών τελών. Για το Μετρό επανέλαβε πως η κυβέρνηση κατέληξε στην οριστικοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης.

Για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Συντονιστικό Συμβούλιο Μακεδονίας Θράκης υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, με τη συμμετοχή των τριών γγ των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας και του εκάστοτε εμπλεκόμενου υπουργού. Επίσης, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η εγκατάσταση κεντρικών υπηρεσιών των σημαντικότερων υπουργείων στη Θεσσαλονίκη.

Υποτονική η υποδοχή

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 7.15 το απόγευμα στο αεροδρόμιο συνοδευόμενος από 11μελές υπουργικό κλιμάκιο. Ιδιαίτερα υποτονική ήταν η υποδοχή του από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ενώ έξω από το Συνεδριακό Κέντρο, όπου μίλησε προς τις παραγωγικές τάξεις και τους φορείς της πόλης, δεν υπήρχαν παρά ελάχιστοι οπαδοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ