Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΧΙΩΤΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ρήμαξαν το νησί

- Ποια είναι τα αποτελέσματα των όσων εξαγγελιών έχουν γίνει κατά καιρούς για το νησί σας και στόχευαν, υποτίθεται, στην ανάπτυξη;

- Η Εύβοια αντιμετωπίζει πρωτοφανή οικονομική κρίση μετά τη ραγδαία αποβιομηχάνιση της τελευταίας δεκαετίας. Στρατηγικής σημασίας για την οικονομία του νησιού, αλλά και της χώρας, βιομηχανικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις όπως ο "Σκαλιστήρης", ο "Παπαστρατής", η "Πειραϊκή Πατραϊκή", τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" και η "Λέτνερ", έκλεισαν ή ξεπουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Η ανεργία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, με τους ανέργους να ανέρχονται σε 22.000 (πάνω από 21% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Σοβαρό πλήγμα δέχεται η κτηνοτροφία, η αλιεία και η αγροτική οικονομία, τομείς στους οποίους απασχολείται το 27,40% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες, η έλλειψη σύγχρονης υποδομής στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα, το υψηλό κόστος παραγωγής (καύσιμα, εξοπλισμός, φάρμακα κλπ. ), οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές φέρνουν τους αγροτοκτηνοτρόφους σε δεινή θέση. Παράλληλα, ενώ το νησί έχει πολλές φυσικές ομορφιές (καθαρές θάλασσες, δάση), η έλλειψη σχεδιασμού, τοπικού και εθνικού, το ανεπαρκές σύστημα υποδομών (οδικό, τηλεπικοινωνιακό, λιμενικές εγκαταστάσεις, υγειονομικό κλπ. ), η μη προβολή των φυσικών πλεονεκτημάτων και η συνεχιζόμενη λιτότητα που πλήττει τους εργαζόμενους, οδηγούν κάθε χρόνο στη μείωση των τουριστών. Εξάλλου, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη υποδομών, η άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών, η λιτότητα είναι παράγοντες μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία τριετία.

- Ποιους κατονομάζετε ως υπεύθυνους;

- Ολες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις που όχι μόνο δε δρομολόγησαν μια αναπτυξιακή κατεύθυνση σε βασικούς τομείς της οικονομίας, αλλά εξέθρεψαν το όλο καθεστώς των "ιδιωτικών πρωτοβουλιών", που καταλήστεψαν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, υπερεκμεταλλεύτηκαν το εργατικό δυναμικό, πήραν δισεκατομμύρια δανεικά και αγύριστα, για να ξανάρθουν σήμερα σαν "σωτήρες" να πάρουν τις επιχειρήσεις "μπιρ παρά" από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Ευθύνη έχουν και εκείνες οι ηγεσίες σε τοπικό επίπεδο (Εργατικό Κέντρο και Αυτοδιοίκηση) που καλλιέργησαν κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης, δεν πήραν καμία πρωτοβουλία αγωνιστικής διεκδίκησης με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων, και συνηγόρησαν και συνηγορούν στα "θα" και στις αντιλαϊκές επιλογές των διαφόρων κυβερνητικών κλιμακίων και της ΕΕ.

- Υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής του σκηνικού;

- Η ΝΑΣ και προεκλογικά αλλά και στον ενάμιση χρόνο δράσης της έχει καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιστροφή της υπάρχουσας κατάστασης και τη δρομολόγηση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Εύβοια έχει ακόμα μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί κόντρα στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης. Διαθέτει μεγάλες ποσότητες πολύτιμων ορυκτών, βαριά βιομηχανία στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι, δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, αλλά και του εσωτερικού τουρισμού καθώς βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση του μαζικού λαϊκού κινήματος ώστε οι στρατηγικές δημόσιες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν κάτω από το δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν επενδύσεις για καθετοποίηση της παραγωγής, με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών που να τις κάνουν ανταγωνιστικές στην εσωτερική και διεθνή αγορά ("Τσιμέντα" - "Σκαλιστήρης" - "Λάρκο" κλπ). Χρειάζεται η αναδομή να φτάσει σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων και έργα υποδομών συγκοινωνιακά, τηλεπικοινωνίας και άλλα. Να γίνει τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών κλάδων, να υποστηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συνδεθεί η μεταποίηση με δραστηριότητες τόσο του πρωτογενή όσο και του τριτογενή τομέα. Να στηριχθεί το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα και να παρθούν μέτρα στήριξης και εκσυγχρονισμού του κλάδου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δασών και θαλασσών, με βάση την πρόταση που έχουμε καταθέσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Να γίνει κατανοητό ότι η αντιστροφή της υπάρχουσας κατάστασης μπορεί να γίνει με τη συγκρότηση ενός ισχυρού, μαχητικού, αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού - δημοκρατικού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων της Εύβοιας, ικανού να βάλει το νομό σε μια αναπτυξιακή πορεία, με κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκκρεμεί η μερική αναστολή λειτουργίας(2000-08-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται τα παιχνίδια των Ιταλών(1998-02-12 00:00:00.0)
Πρόταση ζωής για τα μεταλλεία "πρώην Σκαλιστήρη"(1997-10-28 00:00:00.0)
Πανευβοϊκό Μέτωπο Λαϊκής Πάλης(1997-02-28 00:00:00.0)
Το σκάνδαλο του "Σκαλιστήρη"(1996-03-05 00:00:00.0)
Οι ...εξαγγελίες δε φέρνουν την "Ανάσταση"(1995-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ