Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Το σκάνδαλο του "Σκαλιστήρη"

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψηφοφορία για την πώληση του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη".Μαζί της ολοκληρώθηκε και ένα ακόμη σκάνδαλο σε βάρος της εθνικής οικονομίας, με την παράδοση, στους"αετονύχηδες" της ιδιωτικής... πρωτοβουλίας, μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε - κάτω από άλλες συνθήκες και υπό δημόσιο έλεγχο - να προσφέρει στην αναστύλωση της, δραματικά συρρικνωμένης, παραγωγικής βάσης της χώρας. Και σ' αυτή την περίπτωση το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε σθεναρά στο ξεπούλημα ήταν το ΚΚΕ, που καταψήφισε την απαράδεκτη συμφωνία. Μια συμφωνία, βάσει της οποίας χιλιάδες στρέμματα δασικής, οικοπεδικής και άλλης έκτασης, εκατομμύρια τόνοι υπόγειου και επίγειου κοιτάσματος λευκολίθου, ακίνητα και μηχανήματα, αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δραχμών, δόθηκαν έναντι 300 εκατομμυρίων δραχμών που θα δώσει ως προκαταβολή η ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ και η ΑΛΦΑ ΑΕ Επιχειρήσεων (θυγατρική της τράπεζας Πίστεως) και των 300 θέσεων εργασίας που "θα" δημιουργήσει... ως το 2001.

Ευθύνες γι' αυτή τη δραματική εξέλιξη έχουν και οι προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα ηγεσίες μαζικών φορέων (νομαρχία, Εργατικό Κέντρο, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), που πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση του συγκροτήματος, ενώ έφθασαν στο σημείο να προσφέρουν σαν "προίκα" και τα μεταλλεία "πρώην Παπαστρατή" για να δεχτεί ο βιομήχανος Βαρβούτης να "επενδύσει" στην Εύβοια. Αυτά, εκτός από τα "κίνητρα" που προσφέρει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία, (δάνειο 900 εκατομμυρίων δραχμών και 45% επιδότηση λόγω της ένταξης της ευρύτερης περιοχής Μαντουδίου στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές), φωτογραφίζοντας το συγκεκριμένο βιομήχανο. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να καλύψουν την αλλαγή και την απεμπόληση των δεσμεύσεων - με τις οποίες υπέκλεψαν την ψήφο των κατοίκων της περιοχής προεκλογικά - για άμεση επαναλειτουργία υπό δημόσιο έλεγχο, επιδίδονται σε πλήθος αναληθειών και παραπλανητικών τεχνασμάτων. Κάτω από αυτό το πρίσμα και αφού είδαν και γνώρισαν από "πρώτο χέρι" την κατακραυγή των ανέργων της περιοχής, άλλαξαν τροπάρι και άρχισαν να κάνουν λόγο για "κοινωνικά μέτρα", με τα οποία πρέπει να συνοδευτεί η εκποίηση του συγκροτήματος. Οταν, με το τέλος της ψήφισης από τη Βουλή της σύμβασης, (για το φόβο ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών) διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση, κάτω από την καθοδήγηση των αντιλαϊκών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, που ακολουθεί, αρνήθηκε έστω και τη στοιχειώδη προστασία των υπερήλικων ανέργων έως ότου αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αφού τους στέρησαν το δικαίωμα της εργασίας, θρασύτατα βγήκαν στα τοπικά ΜΜΕ και, χρησιμοποιώντας "δέσμευση" του υπουργού Εργασίας, κάνουν λόγο πλέον για επιπλέον μέτρα που "θα" παρθούν.. στο μέλλον αν υπάρξει πρόβλημα.

Ομως, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ "ερίζουν, δήθεν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για τη συναινετική εκποίηση του συγκροτήματος πρώην Σκαλιστήρη και κλαίνε, δήθεν, πάνω από το κουφάρι των χιλιάδων ανέργων που δημιούργησαν οι πολιτικές τους". Και αναρωτιέται "αλήθεια προς τι ο σκυλοκαβγάς ανάμεσά τους; Η ΝΔ δεν είναι αυτή που έκλεισε το έργο; Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που με το ξεπούλημα αποτελείωσε το έργο της ΝΔ"; Για να καταλήξει: "Αυτό που προσπαθούν επιμελώς να αποκρύψουν είναι οι τεράστιες ευθύνες που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, ανέργους και το λαό της Εύβοιας, ιδιαίτερα της περιοχής Μαντουδίου". Τέλος, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί το λαό της Εύβοιας να στρατευτεί σε ένα κοινό μέτωπο πάλης και αντίστασης σε αυτή την πολιτική. Μονόδρομος, σημειώνει, είναι η αντίσταση και ο αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου και τη διάσωση της παραγωγικής του βάσης.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ