Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Αρθρο 1ο: "Αύξηση" 202 δραχμές!

Νέα, διετή, συμφωνία σκληρής λιτότητας είναι έτοιμη να υπογράψει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ! Σε "αυξήσεις" πείνας, κάτω ακόμα και από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, για το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη επιμένουν οι βιομήχανοι. Σήμερα αποφασίζει η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας

"Είναι σαφές ότι με την τέταρτη συνάντηση ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις",δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα, να καταλήξει στην επικύρωση της "καταδίκης" των εργαζομένων σε διετή δεσμά λιτότητας, δηλαδή στην επικύρωση των εργοδοτικών προτάσεων για διετή σύμβαση!Οπως δήλωσαν και οι εργοδότες, οι προτάσεις που έκαναν στη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι "οι τελικές", "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συζήτησης" και πιστεύουν "ότι θα πρυτανεύσει η λογική"!

Με τις προτάσεις τους αυτές οι εργοδότες - οι βιομήχανοι και οι έμποροι για την ακρίβεια - επιβεβαίωσαν τη συνέπειά τους στην προκλητικότητα και την αδιαλλαξία. Αυτή τη φορά, όμως, η στάση τους αντιμετωπίστηκε σχεδόν με ενθουσιασμό από τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ!

Το "διά ταύτα" των εργοδοτικών προτάσεων, όπως αναπτύχθηκαν στο τέλος της συνάντησης από τον πρόεδρο της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων, Δ. Καψάλη,είναι: Διετής σύμβαση με χορήγηση αυξήσεων 202 δραχμών στο κατώτερο μεροκάματο. Δηλαδή, 3,5% + 4% (5,71% σε ετήσια βάση) για το 1996 και ρήτρα ότι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 6,5%,θα δοθεί επιπλέον και η διαφορά που θα προκύψει. Για το 1997 θα καλυφθεί ο προβλεπόμενος από τον προϋπολογισμό πληθωρισμός και θα δοθεί επιπλέον 2% σε δυο ισόποσες δόσεις.Υπάρχει επίσης ρήτρα ότι αν στο τέλος του χρόνου ο προβλεπόμενος πληθωρισμός έχει ξεπεραστεί, θα δοθεί ως διορθωτικό ποσό η διαφορά που θα προκύψει.

Διαφοροποιημένη ήταν η θέση της ΓΣΕΒΕΕ,της οποίας ο πρόεδρος, Διον. Κορφιάτης,διευκρίνισε ότι αυτές οι προτάσεις δεν είναι οι τελικές της οργάνωσής του, η οποία είχε προτείνει στις προηγούμενες συναντήσεις ως βάση τις αυξήσεις 4%+4%.Πρόσθεσε όμως ότι αν η ΓΣΕΕ συμφωνήσει με τις προτάσεις που έγιναν από τους βιομηχάνους και τους εμπόρους, τότε θα υπογράψει τη σύμβαση.

Ουσιαστικά, οι εργοδότες προτείνουν για το οικονομικό σκέλος, αυξήσεις 5,7% για όλη τη χρονιά. Το ποσοστό αυτό είναι κάτω και από αυτόν ακόμα τον προβλεπόμενο από το πρόγραμμα σύγκλισης πληθωρισμό για το 1996, ο οποίος υπολογίζεται σε 6,1% σε μέσα επίπεδα. Απέχει, επίσης, πολύ και από αυτό ακόμα το 10%που αυθαίρετα είχε προτείνει στην προηγούμενη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Και βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τους στόχους που έθεσε κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ για "προστασία του εισοδήματος με την καταβολή του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού που προβλέπεται για το 1996. Πραγματικές αυξήσεις, που να προωθούν τη συμμετοχή των εργαζόμενωνστην αύξηση του ΑΕΠ και την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων". Ανάλογη είναι η "προσφορά" των εργοδοτών για το 1997, ενώ "παραγράφονται" οι τεράστιες απώλειες που είχε τα τελευταία χρόνια το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη και δίνεται ανάλογη κατεύθυνση και για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Στη χτεσινή συνάντηση δεν πήραν μέρος συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ,οι οποίοι είχαν χαρακτηρίσει τη συνάντηση αυτή "παζάρι χωρίς αρχές, χωρίς ταξικούς στόχους και χωρίς τους εργαζόμενους".Προς το τέλος των διαπραγματεύσεων ο εκπρόσωπος του "ΣΥΝ", Σ. Λαιμός,μοίρασε δήλωση με την οποία σημειώνει ότι οι προτάσεις των εργοδοτών δεν απέχουν από τις προηγούμενες οι οποίες δεν αποτελούσαν βάση συζήτησης. Από την πλευρά του οΓ. Μανώλης δήλωνε ότι η ΔΑΚΕ δε θα συμφωνήσει με τις εργοδοτικές προτάσεις.

Θεσμικά

Στα θεσμικά αιτήματα το "καθοριστικής σημασίας" αίτημα για 35ωρο παραπέμφθηκε σε επιστημονική επιτροπή για... μελέτη από τα δυο μέρη.

Επίσης, συμφωνήθηκαν: Η 4η τριετία για τους εργατοτεχνίτες με 5% αύξηση. Παραχώρηση τριών ημερών επιπλέον κανονικής άδειας μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, αντί για 25 χρόνια που ισχύει τώρα. Οι αποζημιώσεις των εργατών (σύμφωνα με το ν.2112) αυξάνονται. Ετσι, μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας η αποζημίωση θα είναι από 78 μεροκάματα 85. Στα 20 χρόνια υπηρεσίας πάει στα 100 από τα 91 μεροκάματα. Αυξάνεται από 20 σε 30 μέρες η άδεια για εργαζόμενους μαθητές και φοιτητές μέχρι 28 χρόνων. Θα γίνει "προτροπή" από τις εργοδοτικές οργανώσεις στα μέλη τους για οικονομική ενίσχυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών... (Λειτουργούν 5 με ευθύνη των Εργατικών Κέντρων). Θα περιληφθούν στη σύμβαση διατάξεις για την προστασία εγκύων και για τις γονικές άδειες, που ακόμα δεν έχουν υιοθετηθεί από τη νομοθεσία. Ακόμα, ρυθμίσεις για διευκόλυνση ελέγχων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στους χώρους εργασίας. Επίσης, διατάξεις για κοινή αντιμετώπιση θεμάτων ρατσισμού, ξενοφοβίας και περιβάλλοντος. Κοινή κατεύθυνση για την "προστασία του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα" (διασφάλιση αρχή - τέλους ωραρίου, κυριακάτικη αργία). Θα περιληφθούν... διατάξεις και για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα "που βέβαια έχουν ηθική αξία, αλλά δίνουν και μια πολιτική κατεύθυνση πολύ σημαντική σ' αυτή τη φάση"... όπως αναφέρθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ