Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δεσμά διετούς διάρκειας"

Δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,ο οποίος δεν πήρε μέρος στη συνάντηση, την οποία η ΕΣΑΚ είχε χαρακτηρίσει "παζάρι χωρίς αρχές", σε δήλωσή του αναφέρει:

"Η "κατ' αρχήν" συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών, που πρέπει να υπογραμμιστεί ότι επήλθε μετά τη συνάντηση πρωθυπουργού - ΣΕΒ, είναι απαράδεκτη αφού:

1) Το 3,5%+4% σημαίνει "αύξηση" 5,71% σε μέσα ετήσια επίπεδα. Αν τώρα αφαιρεθούν οι κρατήσεις και ο φόρος, τότε 3,5+4% σημαίνει "αύξηση" 202 δραχμές. Δεν είναι βέβαια αύξηση, αλλά κοροϊδία και ελεημοσύνη. Οι μισθωτοί όμως ούτε ζητιάνοι είναι, ούτε κορόιδα πιάνονται.

2) Υπολείπεται κι απ' αυτόν ακόμα τον πληθωρισμό που ευαγγελίζεται το πρόγραμμα σύγκλισης, εγκαταλείπεται η διεκδίκηση συνολικά των απωλειών του εργατικού εισοδήματος και πρακτικά σημαίνει νέες απώλειες στους μισθωτούς και νέα, πολλαπλάσια υπερκέρδη του καρτέλ βιομηχάνων, πολυεθνικών και μονοπωλίων,ενώ χαρίζεται η αύξηση του ΑΕΠ.

3) Οι οικονομικές και θεσμικές προτάσεις των βιομηχάνων δεν αποβλέπουν στην υπογραφή σύμβασης, αλλά στην αποδοχή δεσμών με διετή διάρκεια για την εργατική τάξη. Τα όσα για ρήτρες κλπ αναφέρονται είναι ανέξοδα και χωρίς πρακτική ουσία. Οπως χωρίς ουσία είναι η αύξηση των, χωρίς πληρωμή, ημερών αδείας των νυχτερινών μαθητών.

Επιβάλλεται, λοιπόν, η απόρριψη των προτάσεων του ΣΕΒ και η κήρυξη αγωνιστικής συντονισμένης απάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος.Αυτό οφείλει να κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Ξέρουμε ότι πάση θυσία θα στηρίξει την επιλογή του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για λιτότητα μέχρι το τέλος του αιώνα! Είναι γι' αυτό διπλά υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους. Τα λασπόνερα της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας εκεί οδηγούν. Καλούμε την εργατική τάξη να αντιδράσει δυναμικά, συντονισμένα, ταξικά, να αποκαλύψει και να ανατρέψει το στημένο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της.Στο παιχνίδι που η ΕΣΑΚ αρνήθηκε να πάρει μέρος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ