Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Τροχιοδεικτικές βολές ενόψει συνεδρίου

Τροχιοδεικτικές βολές στο θολό ακόμα προσυνεδριακό τοπίο του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Οκτώβρη, ρίχνουν κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος όσο και ο Θ. Πάγκαλος με διάφορες συνεντεύξεις τους επιχείρησαν όχι τόσο να ξεκαθαρίσουν τις δικές τους θέσεις, αλλά να υποδηλώσουν την παρουσία τους και προκαλώντας τις αντιδράσεις των άλλων πλευρών.

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του περιέγραψε το «ιδεολογικό» πλαίσιο, την «πολιτική πλατφόρμα» που ο ίδιος θα κινηθεί στην προσυνεδριακή πορεία και προσπέρασε το θέμα της ηγεσίας και της επανεκλογής του Κ. Σημίτη. Από την πλευρά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α.Τσοχατζόπουλου, αναφερόταν ότι «είναι φυσικό ενόψει του συνεδρίου τα στελέχη να αναφέρονται σε αυτό και να καταθέτουν απόψεις και προτάσεις». Προσπερνούσαν, όμως, τη «σκληρή» κριτική του Α. Τσοχατζόπουλου στην οικονομική πολιτική, αλλά και τις επισημάνσεις του ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογικής ήττας.

Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε να μην αμφισβητεί τον Κ. Σημίτη, αλλά αρνήθηκε ακόμα και να φανταστεί το σενάριο της διαδοχής του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. «Οχι, είπε, δεν το φαντάζομαι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εγώ θα είχα πρόβλημα να παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανέβαλε για μια ακόμα φορά την αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές του στη Σίφνο. Επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα Τετάρτη, αλλά, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα παραμείνει μέχρι και την Πέμπτη στο εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους και θα φύγει με τη σύζυγό του την Παρασκευή.

Οπως έχει γίνει γνωστό ο Κ. Σημίτης παρέλαβε τη Δευτέρα το σχέδιο - κείμενο του νέου καταστατικού, ενώ μέχρι την Πέμπτη θα έχει στα χέρια του και εκείνο με τις θέσεις, ώστε να τα μελετήσει και να δώσει το «πράσινο φως» για να αποσταλούν στα μέλη των αντίστοιχων επιτροπών. Οι επιτροπές Καταστατικού και Θέσεων θα συνεδριάσουν στις 21 και 22 Αυγούστου, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει στις 31 του ίδιου μήνα και την επομένη μέρα 1 Σεπτέμβρη για να διαμορφώσει τις εισηγήσεις προς το συνέδριο του Οκτώβρη.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού των κυβερνητικών επιτελείων είναι να αξιοποιήσουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες για την «αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος» απέναντι στην κυβέρνηση. Ετσι εν μέσω καλοκαιριού ετοιμάζονται οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που αναμένεται να εξαπολύσουν νέα ψευδεπίγραφα «κοινωνικά πακέτα» για την «ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων» και στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβρη. Μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ αναμένεται ο πρωθυπουργός να δώσει και το στίγμα του για τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποσαφηνίσει και τη στάση του ενόψει του συνεδρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφονται ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο στόχος της αντιστροφής του πολιτικού κλίματος είναι «εφικτός», αρκεί να μην τύχει κάτι ανάλογο με την υπόθεση Πάσσαρη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που μπορεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης. Οι ανησυχίες αυτές, βέβαια, είναι ενδεικτικές της αγωνίας και της αβεβαιότητας που διακατέχει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του, καθώς αισθάνονται ότι ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ